20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

17.11.2023 / 22:05 Svijet - Stalni zemljotresi

VIDEO: Dramatične scene na Islandu, ceste propadaju, ispod kuća lava

VIDEO: Dramatične scene na Islandu, ceste propadaju, ispod kuća lava
Foto: Agencije

Apokaliptične scene nam dolaze sa Islanda gdje su seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave pojačali tokom posljednjih nekoliko dana na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Rejkjavika.

Vlasti su prije šest dana evakuisale gotovo 4000 ljudi iz ribarskog grada Grindavika.

Prema islandskom seizmološkom centru, u posljednja 24 sata zabilježeno je oko 200 zemljotresa te i dalje postoji velika mogućnost vulkanske erupcije.

U najnovijem saopštenju navodi se da se izvor erupcije najvjerovatnije nalazi sjeverno od grada Grindavika, u blizini planine Hagafel.

"Ukupno je oko 2.000 zemljoresa zabilježeno u posljednja 24 sata. Većina su mali potresi ispod magnitude 1, ali jutros u 6:35 izmjeren je zemljotres u Hagafelu s magnitudom od 3.0", naveli su.

"Kao da sjedite u vrlo dosadnom filmu, ali ste ondje zapeli, ne možete izaći iz njega. To je nestvarno. Teško je za probaviti", rekao je 62-godišnji Einar Dagbjartson za Reuters. On je jedan od evakuisanih stanovnika Grindavika.

Dagbjartsson je rekao da već danima ne spava dobro te da stalno provjerava vijesti kako bi vidio je li erupcija počela.

Dagbjartson kaže da se nada da će se moći vratiti kući uprkos svemu.

"Čak i ako bi pola grada potonulo, ako luka, koja je važna za život, preživi, opet će se sve izgraditi. Ako luka nestane, onda više nema života ovdje", rekao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo