13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

18.11.2023 / 13:42 Obrazovanje - Od 6. do 10. decembra

U Sarajevu prva naučna konferencija za srednjoškolce u BiH

U Sarajevu prva naučna konferencija za srednjoškolce u BiH
Foto: FENA
Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom "Matematika i primjene" bit će održana od 6. do 10. decembra u Trećoj gimnaziji u Sarajevu u organizaciji Naučnog društva "Vladimir Prelog".

Cilj konference je približti učenicima matematiku kao sveobuhvatnu naučnu disciplinu i staviti u fokus sve njene primjene.

Učenici će imati priliku slušati o temama kao što su mašinsko učenje, vjerovatnoća, statistika, matematika u sudstvu, matematičko modeliranje u biologiji, fizici, astronomiji i brojnim drugim matematičkim temama koje predstavljaju fundamentalnu osnovu za njene primjene u realnom svijetu.

Učenici će pored predavanja imati priliku slušati karijerne panele na kojima će od vodećih predstavnika regionalnih i svjetskih kompanija čuti o tome kako oni primjenjuju matematiku u svom poslu, ali i upoznati sa se iskustvima uspješnih bh. studenata koji studiraju na trenutno vodećim svjetskim univerzitetima kao što su Oxford, MIT, EPFL u Lozani i Paris-Saclay.

Predavači će biti najbolji studenti i profesori sa prirodno-matematičkih i tehničkih fakulteta iz BiH i regije, ali i studenti i alumnisti Oxforda, University of Chicago i drugih prestižnih svjetskih univerziteta.

Prijave za naučnu konferenciju “Matematika i primjene” otvorene su do 21. novembra, a zainteresovani učenici se mogu prijaviti putem linka, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo