22°C
Mostar 28°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

19.11.2023 / 15:38 Dijaspora - Norveška

Hurtić prisustvovao Svečanoj akademiji u Lillehammeru

Hurtić prisustvovao Svečanoj akademiji u Lillehammeru
Foto: MHRR
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, učestvovao je sinoć u Lillehammeru, Kraljevina Norveška, na obilježavanju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Norveške, ...

... te 30 godina od dolaska bosanskohercegovačkih državljana u ovu zemlju.

- U proteklih 30 godina, od vašeg dolaska ovdje, pa do podrške našoj zemlji na putu u Evropsku uniju i NATO savez, Norveška je podržavala Bosnu i Hercegovinu na različite načine, uključujući obnovu zemlje, reforme, investicije, deminiranje, ekonomski razvoj i mnoge druge oblasti. Mi ovakav odnos Norveške duboko cijenimo i poštujemo, a vjerujem da i vi, koji živite u ovoj zemlji, cijenite i poštujete sve ono što je Norveška uradila za vas i vaše porodice od 1993. godine - kazao je ministar Hurtić.

Istaknuo je, kako je i na početku mandata kazao, da će saradnja sa bh. dijasporom biti jedan od prioriteta u radu. U tom smislu je podsjetio na projekt kojeg Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice trenutno provodi, a odnosi se na prenos znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.

- Pored toga, radimo i na formiranju baze podataka na osnovu koje ćemo učiniti sve da vam olakšamo dobijanje dokumenata iz matične države, odnosno, da olakšamo pokretanje biznisa - dodao je.

U fokus je stavljen i podatak da je 19.000 Bosanaca i Hercegovaca jedna od najbolje integrisanih imigrantskih zajednica u Norveškoj, sa vrlo visokom stopom zaposlenosti i obrazovanja. Riječ je o emancipovanim ljudima izgrađenih karijera u svim oblastima života.

Jedna od poruka našim državljanima bila je da ne zaborave domovinu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine

- Pomozite Bosnu i Hercegovinu, ulažite u nju, lobirajte. Ostanite uzorni građani Norveške, ali čuvajte vaš idenditet, jezik i kulturu, njegujte sjećanje na važne događaje iz naše prošlosti, prenosite istinu i znanje vašoj djeci, jačajte veze sa svojom domovinom - poručio je ministar Hurtić.

Čestitao je i predstojeći 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo