-3°C
Mostar 2°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

20.11.2023 / 10:57 Svijet - Naznake o prekidu sukoba

Bolnica na sjeveru Gaze okružena tenkovima, ubijeno 12 Palestinaca

Bolnica na sjeveru Gaze okružena tenkovima, ubijeno 12 Palestinaca
Foto: Profimedia
Izraelski su tenkovi raspoređeni oko indonezijske bolnice na sjeveru Gaze, gdje je ubijeno 12 Palestinaca, a deseci su ranjeni.

To je objavilo ministarstvo zdravstva te enklave dok se borbe nastavljaju uz naznake o nadolazećem prekidu sukoba.

Izraelska vojska nije odmah potvrdila izvještaje iz indonezijske bolnice, a palestinska novinska agencija WAFA rekla je da je zgrada pogođena topničkom paljbom.

Bolnica Indonezija, otvorena 2016. sredstvima indonezijskih organizacija, prestala je s radom poput mnogih drugih zdravstvenih objekata u Gazi. No, glasnogovornik ministarstva Ašraf Al-Kidra rekao je da je u njoj otprilike 700 ljudi, uključujući medicinsko osoblje i ranjene.

Izrael izveo zračne napade

Na drugom kraju Pojasa Gaze, kojim upravlja palestinska islamistička organizacija Hamas, najmanje je 14 Palestinaca ubijeno u dvama izraelskim zračnim napadima na kuće u gradu Rafah, blizu granice s Egiptom, objavili su zdravstveni zvaničnici.

Izraelska vojska izdala je saopćenje s videosnimkom zračnih napada i vojnika koji idu od kuće do kuće rekavši da je ubila trojicu Hamasovih komandanata i grupu palestinskih boraca, no nije pružila tačne lokacije.

Unatoč nastavku borbi između Hamasovih militanata i izraelskih snaga, američki i izraelski zvaničnici rekli su da je dogovor o oslobađanju nekih talaca u palestinskoj enklavi sve bliže.

Dio humanitarne pomoći ulazi kroz prijelaz Rafah na granici s Egiptom, gdje se kasnije očekuje 40 kamiona s opremom za terensku bolnicu Emirata, ističe se u saopćenju granične službe Pojasa Gaze.

Palestinske vlasti: U stalnom izraelskom bombardiranju poginulo je 13.000 Palestinaca

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon divljanja te militantne skupine u Izraelu sedmog oktobra, u kojem su njeni borci, prema izraelskim podacima, ubili 1200 ljudi i uzeli 240 talaca.

Kako je sukob ušao u sedmi tjedan, vlasti u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, rekle su da je u stalnom izraelskom bombardiranju poginulo 13.000 Palestinaca, uključujući najmanje 5500 djece.

Izraelski tenkovi i vojnici upali su u Gazu krajem prošlog mjeseca i od tada su zauzeli veća područja sjeverno, sjeverozapadno i istočno od grada Gaze. No Hamas i lokalni očevici tvrde da militanti vode gerilski rat u džepovima tijesnog, urbaniziranog sjevera, uključujući dijelove grada Gaze te izbjegličkih kampova Jabalia i Beach.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama u intervjuu za američku televiziju ABC rekao je da se Izrael nada da će Hamas možda pustiti veći broj talaca "u narednim danima".

Ministarstvo zdravstva Gaze: Nakon stanke ubijeno je 11 Palestinaca u Jabaliji

Svjedoci su zabilježili povremene teške borbe između Hamasovih militanata i izraelskih snaga koje pokušavaju napredovati prema Jabaliji, u kojoj živi 100.000 ljudi, a koja je prema Izraelu ključno vojno uporište.

Opetovano izraelsko bombardiranje Jabalije, mjesta sjeverno od grada Gaze koje je izraslo iz kampa za palestinske izbjeglice u izraelsko-arapskom ratu 1948., dovelo je do mnogobrojnih civilnih smrti, rekli su palestinski bolničari.

Izraelska vojska je jučer na društvenim mrežama, i na arapskom jeziku, pozvala stanovnike nekoliko četvrti u Jabaliji da pođu prema jugu "radi vlastite sigurnosti". Zbog toga je vojska rekla da će prestati vojno djelovati između 10 i 14 sati.

Nakon što je "stanka" prestala, u izraelskom zračnom napadu na kuću u Jabaliji ubijeno je 11 Palestinaca, objavilo je Ministarstvo zdravstva Gaze.

"Izraelsko opetovano bombardiranje juga Gaze čini obećanja Izraela o sigurnosti apsurdnima"

Palestinci tvrde da izraelsko opetovano bombardiranje juga Gaze čini Izraelova obećanja o sigurnosti apsurdnima.

U sukobu su poginula ukupno 64 izraelska vojnika, prema posljednjim podacima vojske.

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo