20.11.2023 / 12:02 Svijet - Iz Miamija

Netanyahuov sin kritikovao vojsku Izraela, uslijedila je žestoka reakcija

Netanyahuov sin kritikovao vojsku Izraela, uslijedila je žestoka reakcija
Foto: Jerusalem Post

Yair Netanyahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izazvao je brojne reakcije nakon što je kritikovao Izraelske odbrambene snage, sudove i medije.

Yair, koji se preselio u Miami ranije ove godine i ostao tamo uprkos ratu u Izraelu, podijelio je snimak o tome "kako je Viši sud promijenio bezbjednosne aranžmane i uputstva za otvaranje vatre na granici Pojasa Gaze".

Time je htio da kaže da su odluke Visokog suda pravde dovele do promjena u pravilima djelovanja IDF na granici sa Gazom, dozvoljavajući Hamasovcima da priđu graničnoj ogradi, piše The Jerusalem Post.

Premijerov sin je takođe sa svojih 14.000 pretplatnika podelio članak o vojnicima koji su mjesecima prije napada upozoravali na aktivnosti Hamasa na granici sa Gazom, ali su ih njihovi komandanti ignorisali.

On je optužio bezbjednosni sektor da gura dizel gorivo u pojas Gaze.

Pored toga, pokušao je da omalovaži novinare zbog "postavljanja političkih pitanja i sprovođenja anketa", što je očigledno upućivanje na nedavna istraživanja koja pokazuju pad podrške premijeru i njegovoj partiji Likud.

Rezervistička organizacija IDF Braća po oružju brzo je odgovorila: "Morate se suočiti sa činjenicama. Arogancija pripada vama, a krivica pripada vašem ocu. Era vašeg zlonamernog uticaja je završena. Mi smo ujedinjeni sa muškarcima i ženama koji rizikuju svoje živote da zaštite našu zemlju iz koje ste pobjegli. Razumijemo frustracije i želje tvog oca, razumije čitav narod. Međutim, jedne večeri kada smo oplakivali gubitak osam vojnika, bilo bi bolje da ste šutili".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo