13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

20.11.2023 / 16:27 BiH - Pregovarački stol

Federalno ministarstvo energetike: Sindikat i Uprava ArcelorMittala se moraju dogovoriti

Federalno ministarstvo energetike: Sindikat i Uprava ArcelorMittala se moraju dogovoriti
Foto: Profimedia
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pozvalo je Upravu kompanije i predstavnike radnika, Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica da sjednu za pregovarački stol i dogovore uvjete koji će biti na obostranu korist.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, kako je saopćeno, održalo sastanke sa predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora, među kojima je i ArcelorMittal i sa Upravom ove kompanije i svaki put je izričit bio stav da resorno Ministarstvo daje punu podršku radničkim pravima i da zajedno Sindikat i poslodavac, u ovom slučaju ArcelorMittal Zenica trebaju doći do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije, odnosno spasa kompanije.

"Predstavnici Samostalnog Sindikata radnika kompanije ArcelorMittal Zenica resornog ministra Vedrana Lakića su upoznali sa problemima s kojima se susreću kada je u pitanju poslovanje Arcelor Mittala i njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, s obzirom da je prethodni istekao 31. maja ove godine. Također, Uprava ArcelorMittala je ministra upoznala sa njihovim problemima u radu prilikom čega su naveli da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. godine, a očekuju da će se ovaj negativni ciklus nastaviti", kazali su iz resornog ministarstva.

Nadalje, nadaju se da će radnici i Uprava ArcelorMittala čim prije početi pregovore kako bi se situacija u Arcelor Mittalu riješila na obostrano zadovoljstvo.

"Ovim putem urgiramo prema objema stranama da se sastanu i razmotre daljnje aktivnosti u cilju postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije", stoji u saopćenju javnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo