20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

20.11.2023 / 20:07 Politika - Ministar vanjskih poslova

Konaković: Nećemo odustati dok svi bh. državljani i njihovi srodnici ne dođu iz Gaze

Konaković: Nećemo odustati dok svi bh. državljani i njihovi srodnici ne dođu iz Gaze
Screenshot: BHRT
Krizni štab Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine unaprijed je napravio sigurnosne provjere za većinu Palestinaca, srodnika bh. državljana iz Gaze, kojima je odobren ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Obavještajno-sigurnosna agencija i druge sigurnosne agencije danas su obavile svoj dio posla i možemo reći da je provjerama utvrđeno kako njihovim dolaskom nema sigurnosnih prijetnji za BiH, izjavio je gostujući u emisiji BHT1 uživo ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Istakao je kako je ova priča vrlo stručno i ljudski realizovana.

- Svi smo jako srećni, možemo reći da smo odahnuli i da smo sa zadovoljstvom i s puno emocija primili te ljude u Sarajevo - naglasio je Konaković.

Kako je rekao, neće odustati i ne smatra završenim ovu proceduru, dok svi bh. državljani i njihovi srodnici iz Gaze ne dođu u BiH.

Naveo je kako je odluka Vijeća ministara da dozvoli ulazak navedenim licima u našu zemlju na snazi 30 dana, ali da se može donijeti i odlukа o izdavanju humanitarnih viza.

- Nemamo tačne podatke koliko je ljudi ostalo, danas smo imali 26, večeras još 11 stiže. Imamo informacije da ih ima još nekoliko, ali ne mogu reći koji je tačan broj. Mislim da ih je puno manje ostalo, nego što je izašlo - dodao je Konaković.

Naglasio je kako je u izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara obezbijeđen smještaj za one koji nemaju gdje boraviti u BiH.

- Predviđena je i psihološka pomoć, pomoći ćemo i ekonomski i ljudski onoliko koliko bude potrebno - poručio je.

Osvrnuo se i na posjetu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga BiH, istakavši kako je smatra jednom od navažnijih.

- Dolazak je poruka da je sigurnosni aspekt regiona na listi prioriteta Alijanse - naveo je Konaković.

Komentarisao je i političku neusaglašenost o ovom pitanju.

- Nažalost ne postoji politička volja za članstvo u NATO, već samo za saradnju. U izradi je novi program reformi koji je obaveza BiH, i nadam se da ćemo barem kroz njega ojačati naše Oružane snage i da će u budućnosti doći do konsenzusa o ovom pitanju - rekao je Konaković.

Govorio je i o predstojećem sastanku stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou, istakavši kako je mnogo tema o kojima će biti riječi.

- Dominiraće teme državne koalicije, s HDZ-om i oko Federalne vlade, razgovaraćemo i o fiskalizaciji... Pred nama je mnogo novih izazova. Ono što je jako važno, bez obzira što se sada još češće nego prije posvađamo, ipak nastavljamo da razgovaramo - naglasio je Konaković.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo