12°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.11.2023 / 20:42 Regija - Uručena nota

Hrvatski diplomata proglašen nepoželjnim u Srbiji

Hrvatski diplomata proglašen nepoželjnim u Srbiji
Foto: X (Ivica Dačić)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, nepoželjnom osobom proglasilo prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", saopćilo je ministarstvo ne navodeći više detalja.

"Tokom profesionalnog angažiranja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti", objavilo je srpsko ministarstvo koje vodi Ivica Dačić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo