20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

21.11.2023 / 08:28 BiH - Sud BiH

Sutra početak suđenja Miloradu Dodiku

Sutra početak suđenja Miloradu Dodiku
Foto: Vijesti.ba

U Sudu BiH za sutra je planiran početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”.

 

Tužilaštvo BiH je u augustu podiglo optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloša Lukića koja ih tereti za “neizvršavanje odluka visokog predstavnika” jer nisu primijenili i proveli odluke visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

 

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice je zakazano i izricanje prvostepene presude optuženima za zločine počinjene 1992. na području Bosanskog Novog.

Izricanje presude Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću te Miroslavu Kapetanoviću je zakazano za srijedu, 22. novembar.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima, na području općine Bosanski Novi.

Za naredni dan planirano je iznošenje završne riječi odbrane Stojana Petrovića, optuženog za silovanje u Brčkom počinjeno 1992. godine.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u drugim gradovima, javlja Detektor.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo