23°C
Mostar 33°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

21.11.2023 / 08:47 Regija - Zagreb

MVP RH: Protjerivanje diplomate korak prema pogoršanju odnosa

MVP RH: Protjerivanje diplomate korak prema pogoršanju odnosa
Foto: Agencije

Službeni Zagreb izrazio je žaljenje zbog protjerivanja hrvatskog diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to "korak prema pogoršanju" odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske.

Naglašava se da taj korak predstavlja "dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez "u vrijeme i na način koji odabere, prenosi Hina.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u ponedjeljak je proglasilo Hrvoja Šnajdera, tajnika Veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu, personom non grata (nepoželjnom osobom).

"Tijekom profesionalnog angažmana u Republici Srbiji Hrvoje Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju. Tim povodom je veleposlaniku Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću uručena diplomatska nota", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova RS.

Pozivajući se na neslužbene izvore, internetski portal beogradskih "Večernjih novosti" objavio je da je hrvatski diplomat protjeran zbog špijunaže.

"U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata", navode provladine "Večernje novosti".

 
(Vijesti.ba) 

Izdvajamo