13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

23.11.2023 / 20:07 BiH - Jablanica

Dok se kamen iza brda valja: Utihnula 'bajka' o prodaji Granita

Dok se kamen iza brda valja: Utihnula 'bajka' o prodaji Granita
Čak i oni najlakovjerniji s rezervom su uzeli informacije koje su proteklih mjeseci kružile medijima o tome kako sarajevska kompanija 'Lake' kupuje čuveni jablanički Granit za 20 miliona KM.

Prema izvještajima u medijima govorilo se o bajkovitom oživljavanju poslovanja nekadašnjeg privrednog giganta, izmirenju svih dugovanja, najavi novih investicija i modernizacije. Od svega, nema ništa.

Dio javnosti s pravom sumnja da se radi o kupovini vremena i namjernom produžetku agonije ovog preduzeća s ciljem da se nastavi sa trenutnim načinom rada u kojem niko pouzdano ne može znati po kojim uslovima i kome se prodaju proizvodi Granita. Granit sada ima jeftinu radnu snagu, a izuzetno vrijedan proizvod na tržištu.

Stečajnog upravnika Abid Šarića pitali smo je li prekršen stečajni plan. Odgovara da nije, te da stečajni plan ima 50 stranica i da se nalazi spisu.

Loptica nadležnosti se uobičajno prebacuje s jednih na druge i tako već skoro dvadeset godine, a posao ide.

Sada Šarić kaže da se čeka Vlada HNK.

- Čekamo saglasnost Vlade HNK na ugovor o koncesiji. Sve je dogovoreno, usaglašen tekst, pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva, kaže Šarić i dodaje da je, međutim, sve vjerovatno poremetilo formiranje vlasti u ovom kantonu.

On pojašnjava da je ranije donesena odluka o dodijeli koncesije, po kojoj se zadužuje Granit da u rok četiri mjeseca zaključi ugovor sa strateškim partnerom, a da će nakon toga Vlada HNK u roku dva mjeseca dati saglasnost na ugovor o koncesiji. Ipak, nakon potpisa ugovora sa partnerom, Vlada nije u zadatom roku dala saglasnost.

- Mi smo to uradili i dostavili prijedlog. Ministarstvo je uputilo prijedlog Vladi HNK za produženje roka. Mi nemamo informaciju jesu li usvojili. Taj rok je već prošao, četiri mjeseca, mi smo se obratili Vladi sa urgencijom i oni su nas obavijestili da je Ministarstvo uputilo Vladi zahtjev za produženje roka i da čekaju mišljenje Pravobranilaštva, suda i tako dalje. Čekamo da Vlada HNK to sada stavi na dnevni red i njihovu saglasnost na tekst ugovora o koncesiji, da se potpiše i da podnesemo zahtjev za dobivanje rješenja o dozvoli za eksploataciju. Onda bi partner položio sredstva. Tako smo dogovorili, kad Granit dobije dozvolu za eksploataciju, oni će onda položiti sredstva i idemo u realizaciju, kaže Šarić.

S partnerom je, kaže Šarić, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu gdje je rečeno šta su čije obaveze. Prema informacijama do kojih su došle Vijesti.ba, Vlada HNK je navodno produžila rok za zaključenje navedenog ugovora do kraja decembra, ali potvrda odluke od strane premijera HNK nikada nije dostavljana Ministarstvu.

Šarić nema te informacije te kaže da o tome nisu obaviješteni. Sada se postavlja pitanje, ako su rokovi probijeni, kako i može li proces dalje. No, stečajni upravnik kaže da nema roka.

- Nema roka, mi smo ograničeni jedino time da je Vlada sama sebe ograničila da će dva mjeseca biti dodjela koncesije od ugovora sa partnerom, kaže Šarić.

Pitali smo ga je li prekršen stečajni plan, s obzirom da proces već dugo traje.

- Nije, stečajni plan je predvidio koncept, a ovo je sada stvar procedure. Nije on ograničen, nije prekršen, to je model samo. Vlada je vlada, oni su sami sebe ograničili. Pošto nisu stigli, onda su sami sebi produžili rok. To nije toliko ni važno ako se uspješno završi. Još tu ima aktivnosti za pribavljanje dozvole za eksploataciju i tako dalje, kaže Šarić.

Vijesti: Da li nekome odgovara ta situacija, da se ne riješava ovo pitanje, da Granit radi kako trenutno radi?

Šarić: Ne bih ja ništa pretpostavljao, ja bih zadržao za sebe to mišljenje. Ljudi rade, primaju plaće ...

Vijesti: Kakva je prihodovna strana?

Šarić: Dobra je prihodovna strana, nije tolika da može sve pokriti, stare su mašine veliki kvarovi, ima puno ljudi, bilo je sudskih izvršenja. Iz ovih sredstava bi se izmirile obaveze ...

Vijesti: Ko određuje cijene proizvoda?

Šarić: To je tržište. Mi nismo, da kažem Elektroprivreda, da možemo iskjučiti,
imamo cjenovnik interni koji smo mi donijeli na bazi iskustva ...

Vijesti: Ko vi?

Šarić: Pa Granit koliko je imao i prije, koliko radi, koliko je bilo kako smo i zatekli, da su neki izvršili povećanje i tako dalje. Međutim, to je tržište. Uprava, ja i kolege koje su sa mnom i odbor povjerilaca. Iskreno da vam kažem to je tržište. Ako neko uzima 100 kvadrata, to količina i nije neka, to idmo po 300, po cjenovniku. Međutim neko traži tri hiljade kvadrata, onda pregovaramo, kao i za svaki proizvod.

Na pitanje prate li cijene drugih, Šarić odgovara su im problem manje firme.

- Problem su ovi koji su manji, privatne firme, koji imaju mogućnost da imaju neprijavljene radnike. Borba je s njihovim cijenama, ali naša je prednost to što oni ne mogu ponuditi količine, nemaju sirovinu, oni ne mogu ponuditi količinu od 5000 kvadrata.

Također, nezvanične informacije su govorile da je traženo da partner treba izmijeniti elaborat, no Šarić kaže da nije u pitanju elaborat.

- Pravobranilaštvo je dalo neke sugestije na tekst ugovora, da se uslovno u slučaju da partner odustane, stvari riješavaju, kojim putem... Suštinski nije bilo ništa, to je sve ispravljano i usaglašeno. Ministarstvo je dalo saglasnost na tekst ugovora, sad treba da potvrdi Vlada, navodi Šarić.

On dodaje da u Granitu trenutno radi oko 200 radnika, da je tehnologija zastarila, ali da je resurs kojim raspolaže najvažniji i njegova glavna vrijednost te da partner osim uplate iznosa od 20 miliona KM nema nikakvu drugu obavezu.

- Formalno-pravno nema nikakvu drugu obavezu. Neko ko uloži 20 miliona KM će sve učiniti sve da prvo tih 20 miliona vrati, pa onda da u nekom roku i zaradi. A da bi to radio mora investirati u opremu, u proizvodnju, onda mora imati radnike. Ako razvije proizvodnju trebaće mu i više radnika. Oni su dostavili jedan biznis plan koji obavezuje njih same prema sebi zbog para koje će dati, ne prema Vladi, zaključuje Šarić.

Pitali smo ga i šta je plan za dalje, ako se nastavi sa čekanjem.

- Dok kupac bude zainteresiran nije kasno, ništa se neće suštinski promijeniti. U slučaju da oni odbiju, odustanu, onda ćemo vidjeti, nemam ja neko rješenje, zaključuje Šarić.

Izdvajamo