14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

24.11.2023 / 17:30 Zanimljivosti - Iz prve ruke

Mostarac sa Islanda za Vijesti: Nije dramatično kao što mediji prenose

Mještani jugozapadnog dijela Islanda proteklih su dana nervozno čekali moguću erupciju vulkana koja se najavljivala, a i ostale stanovnike najsjevernije evropske zemlje s pravom je uhvatila doza straha.

Island je ovih dana bio jedna od centralnih vijesti evropskih, ali i svjetkih medija. Razlog tome je pojačana vulkanska aktivnost koja je u jednom trenutku ozbiljno zaprijetila tamošnjem stanovništvu.

Najgore je prošao maleni ribarski gradić Grindavik evakuisan je prije sedmicu jer je magma izbijala iz zemlje usljed hiljada zemljotresa koji su evidentirani u posljednje vrijeme.

Seizmička aktivnost ostavila je nazubljenu pukotinu koja prolazi kroz grad, potiskujući tlo na mjestima naviše za jedan metar ili više.

Organi civilne zaštite rekli su da će, čak i ako ne bude, vjerovatno proći mjeseci prije nego što se stanovnici evakuisani iz opasne zone mogu bezbjedno vratiti kućama.

Za portal Vijesti.ba situaciju je iz prve ruke opisao Mostarac sa adresom na Islandu, Vedran Bernadić, koji pak kaže da stanje ipak nije toliko dramatično koliko su neki mediji predstavili.

"Situacija na Islandu ni izbliza nije dramatična onoliko koliko je mediji nastoje dočarati. Oko i u samom gradiću Grindaviku bilo je napeto jer je magma prolazila na nekih 500 metara ispod samog grada, a stotine potresa koji su Grindavik pogodili u posljednjih par sedmica ostavili su i vidljive ožiljke", poručuje Bernadić.

On dodaje kako opasnost ipak još nije prošla i podcrtava odličnu reakciju države na ovu prirodnu katastrofu.

Ipak, islandske vlasti su reagovale pravovremeno, grad Grindavik je evakuisan i realna opasnost po ljude ovog puta nije ni postojala. Dapače, jučer je u ovom gradiću stepen pripravnosti spušten te je ljudima ponovno dozvoljeno doći u svoje domove i obaviti potrebno, te uzeti sa sobom što nisu stigli kad se dogodila nagla evakuacija.

Međutim, seizmička aktivnost još je uvijek prisutna, mada u manjem obimu, te regija još uvijek podrhtava, no potresi su dosta manje magnitude. Sve je više znakova da će, ukoliko se erupcija i dogodi, ona zaobići ovo mirno mjesto, no s prirodom se, posebno na Islandu nikada ne zna.

Praktični cijela zemlja je potencijalno seizmički aktivna i nikada se ne zna gdje se već sutra može otvoriti novo žarište. No ponavljam, čak ni kada je situacija bila najozbiljnija, ni izbliza nije bila onako dramatična kakvom su je nastojali dočarati svjetski mediji", poručuje Bernadić koji već dvije pune godine živi i radi u ovoj ledenoj, opasnoj, ali i prelijepoj zemlji.

Razgovarao: S. Grebović

(Vijesti.ba)

Izdvajamo