7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

25.11.2023 / 16:17 BiH - Tuzlanski kanton

Proslava Dana državnosti: Tuzla održala lekciju ostatku BiH

Proslava Dana državnosti: Tuzla održala lekciju ostatku BiH
Foto: Vijesti.ba
Ako je suditi po masovnosti i načinu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Tuzla je danas bila glavni grad.

U Tuzli je danas povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine paradiralo par hiljada ljudi. Policajci, borci Armije RBIH, zlatni ljiljani, vatrogaci, ljekari, lovci, zvaničnici, članovi udruženja, kulturno-umjetničkih društava te građani slavili su domovinu.

S druge strane, Sarajevo koje je centar institucija svih nivoa, ostalo je odano monotonom i nezanimljivom ceremonijalu polaganja cvijeća koje gledamo već decenijama unazad. Takva vrsta obilježavanja sadrži još jedan apsurd u kojem se i slavlja i tragedije obilježavaju na istovjetan način.

Dan državnosti Bosne i Hercegocine je dan za proslavu, za paradiranje, dan prkosa i ponosa. Svečanim defileom u Tuzli su pokazali kako se to radi.

Na Trgu slobode priređen je i kulturno - umjetnički program, a premijer TK-a Irfan Halilagić rekao je da danas "šaljemo poruku da je prije 80 godina obnovljena državnost Bosne i Hercegovine".

- Mi znamo da Bosna traje 800 godina. Tome svjedoče ovih sedam zastava. Od banovine, kraljevine, elajeta, korpus separatuma, republike do države Bosne i Hercegovine. I to je poruka koju šaljemo drugima. Bilo je imperija, bilo je osvajača, bilo je carstava, bilo je separatista, ima ih i danas. Ali svi oni su stvar prošlosti. Bosna i Hercegovina je bila, onda jeste i ona će biti država jednokapravnih naroda - rekao je Halilagić.

I zaista smo u Tuzli danas svjedočili jednom novom momenatu koji ističe ponos i dostojanstvo bosanskog čovjeka, a ne otužno poginjanje glave po mezarima i grobovima šehida i poginulih boraca, koji, kada bi mogli progovoriti, vjerovatno bi uputili na borbu za domovinu, a ne na nemoćno oplakivanje njih samih.

Poštovanje izvire iz samopoštovanja, a njega mogu imati samo oni koji se sjećaju velikih pobjeda - kojih Bosna i Hercegovina ima, ali do sada nisu bile u fokusu. Ona od prije 80. godina je svakako jedna od njih.

Nadati se da će zvanično Sarajevo, bez obzira s kojeg nivoa vlasti ili svi skupa, već naredne godine uraditi i bolje od Tuzle.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo