5°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

27.11.2023 / 15:01 Tenis - Revolucija

Tenis više nikada neće biti isti sport, bogati Arapi uvode velike promjene

Tenis više nikada neće biti isti sport, bogati Arapi uvode velike promjene

Nekoliko medija među kojima su se sa najmjerodavnijim informacijama istakli "Tennis Channel" i "Fox Sports" tvrde da bi u tenisu moglo da dođe do revolucionarnih promjena koje se tiču najvećih turnira.

Naime, sportski investitori iz Saudijske Arabije žele da ulože novac u bijeli sport, a to bi moglo da donese potpuno drugačiju organizaciju.

Investitori iz Saudijske Arabije ne kriju već neko vrijeme da žele da dovedu više elitnog tenisa u svoju zemlju i uveliko se spekuliše o tome da će se jedan Masters uskoro igrati upravo kod njih.

Međutim, osim što će dobiti Masters i što već imaju završni Masters za mlade igrače, Arapi bi mogli da naprave i revoluciju svojim novcem.

Postoji mogućnost da sva četiri Grand slama (Australian open, Roland Garros, Wimbledon i US Open) kao i devet mastersa odnosno turnira hiljadu serije budu izdvojeni od ATP tura.

Asocijaciji teniskih profesionalaca u tom slučaju ostali bi samo turniri 500 i 250 serije i završni masters u Torinu. Ostali, veći turniri bili bi oformljeni kao "Superliga turnira".

Iako je za ovakvu revoluciju potrebno mnogo vremena i novca (koji Arapi žele da ulože), promjene su veoma moguće i logične kada se uzme u obzir da su teniseri sve više nezadovoljni radom ATP-a.

Kritike idu od najbanalnijih pa do sve krupnijih. Visine premija, satnica mečeva, kalendar kao i promjena loptica koje su u prethodnom periodu zapravo najveći problem jer se teniseri žale da zbog teških loptica i njihovih čestih promjena imaju problema sa povredama o čemu je najčešće govorio Daniil Medvedev.

Međutim, ukoliko do promjena dođe biće to mač sa dvije oštrice jer će u tom slučaju ponovo daleko više profitirati igrači koji su u prvih sto na ATP listi.

"Tennis Channel“ piše i da bi ovakva vrsta najavljene revolucije mogla da bude i samo pritisak na ATP i WTA da prihvate novac koji se nudi iz Saudijske Arabije. Ideja je da tih 14 turnira koji bi činili "Superligu" imaju veći uticaj nego što ima ATP.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo