4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.11.2023 / 22:01 Politika - Američki zvaničnik

O’Brian: NATO osigurava ključni sigurnosni okvir za BiH

O’Brian: NATO osigurava ključni sigurnosni okvir za BiH

Pomoćnik sekretara Biroa za evropska i azijska pitanja u State Departmentu James O’Brian, održao je online press konferenciju na kojoj se dotakao Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

James O’Brian je 1995. godine kao pravnik radio na kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jedan je od najupućenijih američkih zvaničnika u stanje u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, navodi IGES.

O’Brian je između ostalog rekao da “NATO osigurava ključni sigurnosni okvir za Zapadni Balkan, posebno kroz podršku misiji KFOR-a na sjeveru Kosova kao i kroz rezervni sastav i podršku misiji EU u Bosni i Hercegovini".

- Ministri NATO-a će reafirmisati ulogu ovog sigurnosnog okvira kao kritičnog elementa koji omogućava kretanje država Zapadnog Balkana ka svojoj evropskoj perspektivi. Mi smo u Sjedinjenim Američkim Državama ohrabreni nedavnim preporukama Evropske komisije za nastavak rada na evropskom proširenju u regionu, rekao je O'Brian i dodao:

- Također, predloženi plan predsjednice Von der Leyen za ekonomski rast država Zapadnog Balkana pruža priliku svakoj od ovih zemalja da se reformiše i brzo osjeti beneficije na svom putu ka Evropi. Mi to vidimo kao političku budućnost regiona uz NATO koji obezbjeđuju sigurnosno okruženje u kojem je moguće da ove države krenu naprijed.”

Na trenutnu poziciju u State Departmentu, O'Briana je nominirao predsjednik SAD Joe Biden, a početkom oktobra ove godine potvrđen je u američkom Senatu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo