5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

28.11.2023 / 10:45 BiH - "Istina, dijalog, budućnost"

MC Srebrenica izradio Nacrt kalendara sjećanja - Zajednički temelj za sjećanje

MC Srebrenica izradio Nacrt kalendara sjećanja - Zajednički temelj za sjećanje
Foto: MC Srebrenica
U okviru projekta "Istina, dijalog, budućnost", Memorijalni centar (MC) Srebrenica je danas predstavio prvi Nacrt kalendara sjećanja, ...

... kojim ova institucija želi uspostaviti okvir za listu datuma sjećanja na rat i genocid u Bosni i Hercegovini, ali i postaviti okvir obilježavanju važnih međunarodnih datuma sjećanja na genocide, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

Portparol Memorijalnog centra Almasa Salihović je zahvalila svima koji su dali doprinos dosadašnjoj izradi Nacrta kalendara sjećanja.

 - Želimo pozvati predstavnike i predstavnice udruženja žrtava da daju svoje prijedloge za dopunu tog dokumenta, kako bismo uspostavili okvir za međuetnički i međureligijski dijalog o zajedničkom okviru obilježavanju datuma sjećanja na žrtve - poručila je Salihović.

Nacrt kalendara sjećanja je poseban i po tome što je Memorijalni centar uz brojne datume stradanja bošnjačkog stanovništva širom BiH, napravio iskorak i uvrstio u svoj program datume sjećanja na zločine u Grabovici i na Kazanima, odajući poštu civilnim žrtvama hrvatske i srpske nacionalnosti.

Dokument se smatra radnom verzijom koja će proći svoje dopune i dorade u javnoj raspravi do kraja ove godine.

- Kao državna institucija koja nosi odgovornost za istraživanje i sjećanje na genocid nad Bošnjacima, smatramo da moramo biti predvodnik u stvaranju jedinstvenog pristupa suočavanju sa prošlošću. Ovaj kalendar je početak tog procesa, koji želimo zaokružiti do marta 2024. godine sa jedinstvenom Platformom odbora za dijalog koja će objediniti sve aktere u tom procesu i osigurati da ponudimo adekvatne mehanizme kojim ćemo mi iz Srebrenice poslati poruku ostatku zemlje i bh. društvu u cjelini - zaključila je Salihović.

Projekat "Istina, dijalog, budućnost" već tri godine, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, služi kao temelj istraživačkog i zagovaračkog rada Memorijalnog centra Srebrenica. Iz rezultata rada ovog projekta potekla je i inicijativa te argumenti za uspostavu Odjela za istraživanje genocida i drugih izmjena zakonskog okvira koji uređuje status Memorijalnog centra, saopćeno je iz tog centra.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo