20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

28.11.2023 / 15:01 BiH - Zaštita okoliša

Djeca Sarajeva postaju ekološki šampioni: Potpisan ugovor o primopredaji kompostera

Djeca Sarajeva postaju ekološki šampioni: Potpisan ugovor o primopredaji kompostera
Foto: Vijesti.ba
Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović prisustvovala je danas svečanom potpisivanju ugovora o primopredaji kompostera u prostorijama Srednje mašinsko-tehničke škole Sarajevo.

Ugovor su potpisali v.d. direktor KJKP "RAD" Nijaz Salamović i direktor Srednje mašinsko-tehničke škole Faruk Čupović.

Cilj ove inicijative je poticanje promjene navika, usvajanje novih znanja i vještina, te podizanje svijesti o ključnom značaju očuvanja okoliša.

Projekt pod nazivom "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo", provodi se u saradnji s NVO "People In Need BiH", Dekonta BiH i preduzećem "RAD", uz finansiranje Vlade Republike Češke. Usmjeren je na nabavku infrastrukture i na smanjenje ukupne količine otpada, te iskorištavanju reciklažnih materijala i biološkog otpada, čiji udio u ukupnom otpadu može dostići do 60%.

“Podizanje ekološke svijesti kod učenika veoma je značajna karika u njihovom razvoju. Trenutne inicijative poput organizacije radionica, educiranje učenika i učenica, recikliranje, te podizanje svijesnosti predstavljaju tek početak našeg puta ka stvaranju održive i dobre domovine za buduće generacije. Ovaj holistički pristup ima za cilj unaprijediti sistem upravljanja otpadom i promicati održivost u Kantonu Sarajevo”, istakla je resorna ministrica Hota-Muminović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo