4°C
Mostar 8°C
Tuzla °C
Banja Luka 6°C
Bihać °C

28.11.2023 / 15:10 Politika - Šef hrvatske diplomatije

Grlić Radman na NATO sastanku: Hrvatskoj je stabilnost BiH ključna

Grlić Radman na NATO sastanku: Hrvatskoj je stabilnost BiH ključna
Foto: Pixsell
Hrvatskoj je stabilnost Bosne i Hercegovine krucijalno važna i zato je iskreni zagovaratelj njezinog euroatlantskog puta, izjavio je u utorak u Briselu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomatije u utorak i srijedu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će jedna od tema biti stanje na zapadnom Balkanu.

''Mi smo iskreni zagovoratelji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, stabilnost neposrednog susjeda od krucijalne je važnosti'', rekao je Grlić Radman prije početka sastanka.

Rekao je da Hrvatska pomaže Bosni i Hercegovini kako bilateralno tako i u okviru NATO-a te da joj je dala pola miliona eura pomoći u okviru paketa za jačanje odbrambenih kapaciteta te zemlje.

Grlić Radman je pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu te apelirao na Srbiju da bilo kakvi pokušaji destabilizacije njezina susjeda nisu prihvatljivi.

Stoltenberg: Zapadni Balkan važan za sve

Glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg rekao je prije početka sastanka da će NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, jer je to važno za cijelu Evropu.

''Budite uvjereni, NATO će učiniti što je potrebno kako bi se održala ili osigurala  stabilnost u regiji, jer to je važno ne samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Evropu'', izjavio je Stoltenberg koji je prošle sedmice bio na turneji tom regijom.

Stoltenberg je istaknuo da je posljednjih nekolko sedmica povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, oružani napad srpske paravojne grupe u selu Banjska u septembru, u kojoj su ubijene tri osobe.

''To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan dok se u isto vrijeme, naravno, bavimo ratom u Gazi i nastavljamo pružati podršku Ukrajini'', rekao je Stoltenberg.

''Blisko ćemo sarađivati s partnerima, sa saveznicima u regiji kako bismo osigurali i učinili sve što je moguće da smanjimo napetosti i spriječimo eskalaciju sukoba'', dodao je.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo