4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

28.11.2023 / 21:02 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart
Foto: Fena
Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je prisustvovao svečanosti, kazao je da su dva najvažnija datuma u historiji Bosne i Hercegovine - 25. novembar i 1. mart - povezani.

- Jedan bez drugog ne idu. Jedan je prethodio drugom. Da nije bilo 25. novembra, pitanje je kako bi se mogao odvijati 1. mart - istakao je.

Izrazio je zadovoljstvo što je Udruženje generala Armije Republike Bosne i Hercegovine organiziralo akademiju.

- I priliči da taj dan slave osobe koje imaju veze sa borbom za slobodu u Bosni i Hercegovini. Imaju to pravo i tu obavezu – kazao je Komšić.

Ističe da je to grupa ljudi koja ima veliki značaj za sve uspjehe Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije.

- Oni žele da se posvete tome, da na takav način djeluju i da ne zaborave ni ono što je zapravo prethodilo slobodi bosanskohercegovačkog naroda od '92. do '95. godine – kazao je Komšić.

Predsjednik Udruženja generala Rizvo Pleh poručio je da večeras slave i Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Dan Udruženja generala BiH - 26. novembra.

- Skupština našeg udruženja je prije pet godina donijela tu odluku. To je u stvari datum kada je davne 1993. godine nastao čin generala, prvi general Armije Republike Bosne i Hercegovine – kazao je.

Pleh je poručio da se ni u kom slučaju ne smiju zaboraviti bitni datumi u historiji Bosne i Hercegovine.

- Ne smijemo zaboraviti Mrkonjić Grad, kao ni žrtve rata 1941. i 1945., a posebno žrtve agresije na Bosni i Hercegovini, koja je dokazana na svim relevantnim sudovima – zaključio je Pleh.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo