1°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka °C
Bihać 4°C

28.11.2023 / 20:39 Svijet - Drugi najveći ekološki problem

Francuska zabranjuje pušenje na plažama, parkovima, šumama i u blizini škola

Francuska zabranjuje pušenje na plažama, parkovima, šumama i u blizini škola
Foto: Ilustracija
Francuska će zabraniti pušenje na svim svojim plažama, kao i u javnim parkovima, šumama i u blizini škola nakon što je predsjednik Emmanuel Macron obećao stvoriti "prvu generaciju nepušača" do 2032.

"Od sada će prostori u kojima se ne puši biti norma", rekao je francuski ministar zdravstva Aurélien Rousseau.

U Francuskoj već postoji 7200 područja bez duhana, uključujući Nicu na Francuskoj rivijeri, koja je prva uvela zabranu pušenja na plaži 2012. uz odobrenje Francuske lige protiv raka.

Bit će povećani i porezi na cigarete

No vlada je rekla da će središnja vlast uvesti zabranu u cijeloj zemlji umjesto da o područjima bez dima odlučuju pojedinačne lokalne vlasti.

"Sada prebacujemo odgovornost i uspostavljamo princip koji će postati pravilo", rekao je Rousseau.

Porezi na cigarete također će biti povećani, pri čemu će kutija od 20 cigareta, sada po cijeni od oko 11 eura, porasti na 12 eura do 2025. i na 13 eura 2026.

Vlada također želi zabraniti jednokratne e-cigarete, za koje je Rousseau rekao da su posebno popularne među mladima, a imaju velik utjecaj na zdravlje i okoliš.

Nakon što je pušenje zabranjeno u francuskim barovima i restoranima 2008. godine, ankete su pokazale da takvu odluku francuska javnost odobrava.

Zabrana pušenja u Parizu

No, duhan i dalje u Francuskoj uzrokuje 75.000 smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći svake godine, a francuska policija suočava se s onim što je vlada nazvala "eksplozijom" krijumčarenih cigareta.

Emmanuel Grégoire, ljevičarski dogradonačelnik Pariza, rekao je da je glavni grad preduhitrio vladu u postavljanju stotina područja bez dima cigareta širom grada, uključujući javna igrališta i prostore u blizini škola, vrtića i sportskih centara.

Mnogi gradovi u Francuskoj već su odredili područja na plažama za nepušače

Desetine gradova u Francuskoj posljednjih su godina odredili područja na plažama za nepušače, uključujući Saint-Laurent-du-Var na Azurnoj obali, kao i Saint-Malo i Biarritz. Također, postoji rastuća zabrinutost oko utjecaja opušaka ostavljenih na plažama na okoliš, što je drugi najveći problem otpada nakon plastičnih boca u obalnim područjima.

U Cannesu, koji je na dva mala dijela svojih plaža zabranio pušenje, desni gradonačelnik David Lisnard doveo je u pitanje vladinu zabranu pušenja na plažama.

"Mnogi će pljeskati, ali ne i ja. Smatram da već ima dovoljno ograničenja sloboda. Ko će se pobrinuti da se zabrana poštuje? To bi moglo pasti u ruke gradonačelnika", napisao je Lisnard na društvenoj mreži X.

Francusko tijelo za javno zdravstvo reklo je da je prošle godine u Francuskoj bilo gotovo 12 miliona pušača dnevno. Skoro 32 posto ljudi od 18 do 75 godina reklo je da puši, a 25 posto kazalo je da svakodnevno puši.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo