16°C
Mostar 18°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 21°C

28.11.2023 / 22:07 Muzika i Film - Značajna pomoć

Stiže nastavak "Quo Vadis, Aida?", obezbjeđeno 2.5 miliona KM za filmsku produkciju

Stiže nastavak "Quo Vadis, Aida?", obezbjeđeno 2.5 miliona KM za filmsku produkciju
Foto: Pexels.com
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo je rezultate Javnih poziva za sufinansiranje proizvodnje dugometražnog filma, kratkog filma i razvoj dramskih serija i za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju za 2023. godinu.

Za ova dva javna poziva izdvojeno je ukupno 2,5 miliona KM iz sredstava resornog ministarstva. Na listi izabranih korisnika za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju nalazi se osam projekata, za koje je obezbijeđeno ukupno 1,5 milion KM, dok se iznos od milion KM doznačava u formi grant sredstava za produkciju dugometražnih filmova, njih ukupno 12 te za produkciju šest kratkometražnih filmova, te za razvoj šest dramskih serija.

Izabranim korisnicima sredstva su raspoređena na osnovu prijedloga i bodovanja projekata od stručnih komisija u čijem sastavu su bili eminentni filmski radnici i poznavaoci filmske industrije.

U okviru podržanih projekata nalaze se djela istaknutih i nagrađivanih filmskih stvaralaca, kao što su Jasmila Žbanić s nastavkom filma "Quo Vadis Aida? – Dio koji nedostaje", Danis Tanović, Aida Begić, Dino Mustafić, itd.

"Quo Vadis, Aida - Dio koji nedostaje" dobit će najveći iznos - 172.500 KM, a na listi su i dugometražni film "Paviljon" za koji će biti izdvojeno 125.000 KM, kao i "Ljudi na mjesecu" koji će dobiti 115.000 KM.

Cjelokupnu listu korisnika sredstava Ministarstva kulture i sporta KS za pozicije sufinansiranja proizvodnje dugometražnog filma možete pogledati na linku.

 


Također, izdvojena su sredstva i za serije, a po 300.000 KM dobile su serije "Na rubu pameti", "Znam kako dišeš", "Komar", dok ostale na listi koji će dobiti poticaj možete pronaći na sljedećem linku.

"Ponosni smo na činjenicu da bosanskohercegovačka kinematografija ostvaruje zapažene rezultate, ne samo na domaćim nego i na svjetskim festivalima. Ministarstvo kulture i sporta KS kontinuiranim povećanjem sredstava za filmsku produkciju pokazuje svoje opredjeljenje da posvećeno i transparentno podržava razvoj bh. kinematografije i da je uvijek otvoreno za saradnju s filmskim djelatnicima te da će i dalje pružati podršku njihovom radu i proizvodnji visokokvalitetnog sadržaja. Istovremeno očekujemo podršku profesionalnih filmskih radnika na izradi održivih pravaca i zajedničkom donošenju važnih odluka za razvoj ovog segmenta kulture", navode u saopćenju iz Ministarstva kulture i sporta.

Razvojem domaće produkcije doprinosi se povećanju novih radnih mjesta i ekonomskom rastu Kantona Sarajevo, uopšte. Osim toga, obogaćuje se kulturna ponuda, stvaraju se novi kapaciteti u filmskom i televizijskom sektoru te se jača međunarodni imidž Sarajeva, kao filmskog centra i jedne od najprivlačnijih turističkih destinacija.

"Važna je i činjenica da je Sarajevo grad filma UNESCO-a, što znači da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada, i kao takav, Sarajevo će uvijek biti prepoznatljivo kao centar filmske industrije, a što je jedan od osnovnih zadataka Ministarstva kulture i sporta KS i u 2024. godini", poručuju iz Ministarstva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo