4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

29.11.2023 / 08:52 Kultura - Sarajevo

Izložba 'Unutar četiri zida' progovara o fizičkom i mentalnom nasilju iza zidova domova

Izložba 'Unutar četiri zida' progovara o fizičkom i mentalnom nasilju iza zidova domova
Foto: FENA

Izložba "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić te novinarka i aktivistica Kristina Ljevak Bajramović, otvorena je sinoć u galeriji Europe House u Sarajevu.

Aida Redžepagić je kreirala seriju od 16 fotografija koje prate istinite priče što je napisala Kristina Ljevak Bajramović. Ovaj spoj vizualne umjetnosti i pisanja stvara duboku emotivnu vezu otkrivajući realnost koja često ostaje skrivena u privatnosti svakodnevnog života.

Ono što čini ovu izložbu izuzetno intrigantnom jest sam način postavke. Fotografije su smještene unutar kutija koje vise sa stropa galerije, simbolizirajući tako nasilje koje je često skriveno iza zidova domova. Ova simbolična prezentacija naglašava da je nasilje često prisutno i ostaje neprepoznato, čak i unutar krugova osoba koje smatramo bliskima.

- "Unutar četiri zida" nije samo izložba koja otkriva bolne priče već je i poziv na otvaranje dijaloga o problemima koji često ostaju skriveni od očiju javnosti. Kroz svoje radove, Redžepagić i Ljevak Bajramović pozivaju posjetitelje da razmisle o važnosti prepoznavanja i suzbijanja nasilja, fizičkog i mentalnog, koje se događa u tišini svakodnevnog života - navodi se u saopćenju organizatora izložbe.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 10. decembra, uz slobodan ulaz.

Realizacija ove izložbe omogućena je uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini te Goethe Instituta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo