4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

29.11.2023 / 09:13 Svijet - Potrebne praktične mjere

Ministri NATO-a danas sa ukrajinskim šefom diplomatije: 'Mora se raditi na konkretnim potezima'

Ministri NATO-a danas sa ukrajinskim šefom diplomatije: 'Mora se raditi na konkretnim potezima'
Foto: Profimedia
Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se danas u Bruxellesu s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o stanju na bojnom polju i podršci Zapada Kijevu.

Na dnevnom redu će se također naći ukrajinsko usklađivanje odbrambenog i sigurnosnog aparata sa standardima NATO-a, u svjetlu mogućeg pristupanja Ukrajine u budućnosti zapadnom vojnom savezu.

"Moramo sada početi raditi na konkretnim potezima, što možemo učiniti kao NATO da pomognemo Ukrajini da se pripremi za pridruživanje savezu", rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins, navodeći kao primjer pitanja vezana uz zakonodavstvo, vojne i operabilne procedure, opremu i metode rada.

"Treba poduzeti praktične mjere"

Po njegovim riječima, "nema potrebe sada ulaziti u rasprave o tome kada i kako će Ukrajina ući u NATO", ali smatra da treba poduzeti neke "praktične mjere". Ministri vanjskih poslova prvi put će voditi rasprave u okviru nedavno osnovanog Vijeća NATO-Ukrajina.

Vijeće je osnovano u julu na summitu Saveza u Vilniusu, kada su se čelnici NATO-a sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Svrha tog tijela je olakšati saradnju sve dok se ne steknu uslovi za članstvo Ukrajine, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo