17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

29.11.2023 / 10:16 Regija - Usvojena Rezolucija

Slovenija uvodi drastične mjere u saobraćaju, cilj je smanjiti nesreće na minimum

Slovenija uvodi drastične mjere u saobraćaju, cilj je smanjiti nesreće na minimum

Slovenija će u narednom periodu drastično pooštriti pravila u saobraćaju s ciljem smanjenja saobraćajnih nesreća, posebno onih sa smrtnim ishodom.

Parlament Slovenije usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu sigurnosti na putevima u narednih sedam godina, koji podrazumijeva ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na više putnih pravaca, a predviđeno je i snižavanje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0.0 promila.

Cilj uvođenja novih mjera je da do 2030. godine u nesrećama ne pogine više od 50 ljudi i da ne bude više od 400 povrijeđenih.

Osim toga, rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korištenje javnog prevoza, pješačenje, biciklizam...

Planirano je i proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenim mjestima.

Rezolucija predviđa i pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 eura na 130.000 eura.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo