17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

29.11.2023 / 10:48 Svijet - Drži je u čekaonici

Švedska objavila: Turci bi ih za nekoliko sedmica mogli pustiti u NATO

Švedska objavila: Turci bi ih za nekoliko sedmica mogli pustiti u NATO
Foto: AFP
Turska je rekla da očekuje da će se pristupanje Švedske NATO-u ratificirati za nekoliko sedmica, rekao je danas švedski ministar vanjskih poslova novinarima.

Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. No, Tayyip Erdogan, predsjednik Turske - zemlje članice NATO-a, imao je primjedbe na, kako je rekao, zaštitu grupa koje Ankara smatra teroristima.

Turska je podržala kandidaturu Finske u aprilu, ali Švedsku još drži u čekaonici.

"Imao sam bilateralni sastanak sa svojim kolegom, ministrom vanjskih poslova... rekao mi je da očekuje da će do ratifikacije doći za nekoliko sedmica", rekao je Tobias Billstrom novinarima uoči drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Što je Turska tražila od Švedske?

Turska nije odmah potvrdila ili komentarisala tu izjavu. Turska je zahtijevala da Švedska poduzme više koraka protiv lokalnih članova Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom grupom.

Stockholm je predstavio nacrt zakona protiv terorizma kojim se kažnjava članstvo u terorističkoj organizaciji te je ukinuo ograničenja izvoza oružja Turskoj. Tvrde da su ispunili svoj dio sporazuma potpisanog prošle godine.

Dio zapadnog obrambenog bloka nadao se da će proces ratifikacije članstva Švedske u NATO-u biti dovršen do sada kako bi se ceremonija pristupanja održala na marginama sastanka u Bruxellesu.

"Turski ministar vanjskih poslova (Hakan Fidan) nije iznio datum, ali je rekao "u roku nekoliko sedmica". Očekuje da će se ratifikacija provesti u roku nekoliko sedmica. To mi je jučer rekao", rekao je Billstrom u srijedu, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo