9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.11.2023 / 10:53 BiH - Madrid

Učesnici zasjedanju COSAC-a ponovili podršku zapadnom Balkanu i pozvali na pojačane reforme

Učesnici zasjedanju COSAC-a ponovili podršku zapadnom Balkanu i pozvali na pojačane reforme
Foto: FENA

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić i članovi Zajedničke komisije Mia Karamehić-Abazović i Radovan Kovačević učestvovali su na 70. plenarnom zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije (COSAC), koje je u okviru parlamentarne dimenzije španskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU) održano u Madridu.

Plenarno zasjedanje svojim obraćanjima otvorili su predsjedavajući Senata Kraljevine Španije Pedro Rollan Ojeda i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Španije Francina Armengol Socias.

U raspravi o rezultatima španskog predsjedavanja Vijećem EU, učesnicima se obratio ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares Bueno.

U diskusiji u kojoj je značajan broj učesnika podržao proces proširenja EU, naročito na zemlje zapadnog Balkana, obratila se i članica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Mia Karamehić-Abazović. Naglašavajući značaj procesa proširenja, posebno brzog otvaranja pretpristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, članica Zajedničke komisije Karamehić-Abazović kazala je kako sve političke stranke i narodi u našoj zemlji imaju potpuno isti cilj – punopravno članstvo u EU, što će, kako je rekla, biti ključno ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za region i EU.

Ističući kako BiH pruža podršku svim zemljama regiona na zajedničkom putu prema članstvu u EU, Karamehić-Abazović izrazila je čvrsto uvjerenje da BiH i region pripadaju EU porodici i da će proširenje EU na zapadni Balkan obezbijediti geografsku, bezbjednosnu, ekonomsku i geopolitičku korist od najveće važnosti za budućnost EU.

U zaključnom obraćanju na kraju sesije o španskom predsjedavanju, španski državni sekretar za EU Pascual Navarro istakao je kako se slaže s procesom proširenja EU, te dodao da razumije teškoće BiH i da BiH može računati na podršku Španije na evropskom putu.

Završni dan 70. plenarnog zasjedanja COSAC-a obilježila je rasprava na temu situacije u Ukrajini i odnosa s EU, u okviru koje se učesnicima obratio i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić. On je pozdravio ostvarenja koja Ukrajina, uprkos svim otežavajućim okolnostima, postiže na svom putu ka punopravnom članstvu u EU. Istovremeno, posebno se zahvalio svima koji naglašavaju značaj integracije Bosne i Hercegovine, kao i zemalja zapadnog Balkana, te ocijenio da potencijali BiH i svih zemalja regiona mogu doći do punog izražaja tek u EU, koja je, kako je rekao Ćosić, i bezbjednosni okvir za zemlje zapadnog Balkana.

Upozoravajući na to da, kako je naveo, svaki zastoj otvara vrata opasnostima kojima smo izloženi u najnovijim globalnim geopolitičkim potresima, ali i porastu euroskepticizma u Bosni i Hercegovini, Ćosić je izrazio uvjerenje da bi određivanje datuma otvaranja pregovora bio čin mudrosti i vizionarstva od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, kao i za EU u cjelini.

Učesnici 70. plenarnog zasjedanja COSAC-a pozdravili su Paket proširenja za 2023. godinu, kao i preporuke Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu, te ponovili podršku zapadnom Balkanu, izraženu u Solunskoj agendi i Planu rasta za zapadni Balkan. Pozvali su zemlje kandidatkinje da pojačaju svoje reformske inicijative uz pomoć EU, posebno u području vladavine prava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo