7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

29.11.2023 / 11:28 BiH - Američki zvaničnik

Escobar: SAD ponosno stoje uz BiH i to se neće promijeniti

Escobar: SAD ponosno stoje uz BiH i to se neće promijeniti
Foto: Arhiva
Povodom 80. Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Ambasadi BiH u Washingtonu organizovan je svečani prijem. U ime državnog sekretara SAD Antony Blinkena proijemu je prisustvovao Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.
 

Escobar je rekao da je od svih zemalja sa kojima je radio najbliža njegovom srcu i izrazio bezrezervnu podršku njenom napretku.

Na pitanje šta za njega znači proslava Dana državnosti BIH u Washingtonu, nakon pet godina, Escobar je odgovorio:

- To je zaista dugo vremena. Sjedinjene Države ponosno stoje uz Bosnu i Hercegovinu, sa ponosom podržavaju njen suverenitet, teritorijalni integritet i njen multietnički karakter. Mi ćemo iskoristiti svaku priliku da tu poruku pošaljemo narodu Bosne i Hercegovine.

On je rekao da mu je velika čast biti u Ambasadi BIH na Dan državnosti i da je ponosan što na prijemu predstavlja Vladu SAD-a.

- Ova Ambasada je veoma uspješna u angažovanju američke javnosti kada je u pitanju predstavljanje ljepota Bosne i Hercegovine, izazova s kojima se suočava, kao i zajedničkom historijom koja nas povezuje, rekao je Escobar.

On naglašava da do promjene američkog stave prema Bosni i Hercegovinu neće doći.

- Baza naše sigurnosti je partnerstvo s Evropom, uključujući Bosnu i Hercegovinu koju vidimo kao dio evropske porodice i euroatlanske porodice. U tom smislu nikakvih promjena neće biti. Mi samo želimo da BiH preuzme aktivniju ulogu u tome, rekao je Escobar.

On je pročitao čestitku g. Blinkena upućenu građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti. U svojoj čestitki g. Blinken je istakao da SAD ostaju prijatelj i partner svih naroda u Bosni i Hercegovini. Podsjetio je da naše dvije zemlje veže trajno partnerstvo i podcrtao čvrstu posvećenost SAD očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da će SAD nastaviti raditi sa institucijama Bosne i Hercegovine s ciljem provedbe reformi koje su potrebne kako bi naša zemlja zauzela mjesto koje zaslužuje u euro-atlanskoj zajednici. Također je istakao da će SAD držati odgovornima sve pojedince i institucije koje predstavljaju prijetnju stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo