7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

29.11.2023 / 12:20 BiH - 18 godina oružanih snaga BiH

Lagumdžija se obratio okupljenima u UN-u: Slavljenje uspjeha i izgradnja mostova

Lagumdžija se obratio okupljenima u UN-u: Slavljenje uspjeha i izgradnja mostova
Foto: Vijesti.ba

Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, je govorio na prijemu povodom dvostruke proslave 18. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 80. godišnjice državnosti nacije.

“Jedna od prioritetnih misija je sprječavanje kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje su uloge Ujedinjenih naroda i PIC-a nezamjenjive.”

Prepoznajući današnje globalne izazove – zlo, zvjerstva, nepravdu i nejednakosti – dr Lagumdžija naglasio je potrebu kolektivne motivacije za bolji svijet. Slavljenje uspjeha je ključno za ohrabrivanje nacija prema svjetlijoj budućnosti.

Ističući 30. obljetnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, dr Lagumdžija pohvalio je izvanredno postignuće održavanja mira bez jednog jedinog stradalog vojnika među raspoređenim snagama. Izrazio je zahvalnost ključnim osobama, priznajući njihove uloge u izgradnji Oružanih snaga.

Naglašavajući buduće prioritete, istaknuo je važnost sprječavanja kršenja Dejtonskog sporazuma o miru, podršku reformskim agendama te poštivanje međunarodnog prava i ljudskih prava. Citirajući predsjednika Bidena, potvrdio je predanost suverenosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Dr Lagumdžija je zahvalio međunarodnoj zajednici na njihovim doprinosima i izrazio je želju za jačanjem partnerskih odnosa. Dok je okupljanje slavilo nacionalni praznik i “18. rođendan” Oružanih snaga, poželio je svima dobro zdravlje i ugodno veče.

Pukovnik Bruno Lukić, vojni savjetnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, održao je emotivan govor povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Proslavljajući 18 godina od njihovog osnivanja, govor je istakao napredak nacije, prevaziđene izazove te posvećenost sigurnoj budućnosti.

Uvažavajući izazove od samog početka, pukovnik Lukić pohvalio je predanost i posvećenost oružanih snaga u prevazilaženju prepreka, naglašavajući njihovu profesionalnost, integritet i odlučnost u očuvanju demokratije i mira. Ističući posvećenost oružanih snaga saradnji s civilnim strukturama, pukovnik Lukić istakao je njihovo aktivno angažovanje u pružanju pomoći u slučaju katastrofa kako u zemlji tako i u inostranstvu. Poseban fokus bio je usmjeren na posvećenost oružanih snaga rodnoj ravnopravnosti. Gledajući unaprijed, Oružane snage Bosne i Hercegovine obećale su nastavak napora za jačanje odbrambenih sposobnosti, regionalnu saradnju i integraciju u NATO, uz poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Pukovnik Lukić je zaključio poštovanjem prema poginulim vojnicima i pozvao na jedinstvo, saradnju i razumijevanje radi zaštite teško stečenog mira. Izrazio je zahvalnost međunarodnim partnerima, ističući zajedničke napore za jačanje mira, stabilnosti i prosperiteta u zemlji i širom svijeta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo