7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

29.11.2023 / 12:39 Crna hronika - Detalji akcije "Kapital"

Osumnjičeni za pokušaj ubistva Živkovića nalazi se u zatvoru

Osumnjičeni za pokušaj ubistva Živkovića nalazi se u zatvoru
Foto: Vijesti.ba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su danas, prema nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na području Kantona Sarajevo započeli operativnu akciju "Kapital".

Pretresi se vrše na jedanaest 11 lokacija, u toku dana će policijski službenici SIPA-e ispitati osumnjičenog Jasmina Hasića.

Hasić je od ranije poznat organima gonjenja te se nalazi u KPZ Zenica, odakle će biti doveden na ispitivanje u prostorije SIPA-e.

Planirano je i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka.

- Navedena operativna aktivnost se vrši s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela ubistvo iz člana 166. u vezi s krivičnim djelom pokušaj ubistva iz člana 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se desilo dana 15.02.2022. godine i 16.03.2022. godine, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH. Tom prilikom je Živković ranjen s više metaka. U toku su operativne aktivnosti na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo. U toku dana će u prostorije SIPA-e biti dovedena lica koja će biti saslušana u svojstvu svjedoka, kao i osumnjičeni Jasmin Hasić - rekla je ranije Jelena Miovčić, portparolka SIPA-e, potvrđeno je za Vijesti.ba.

U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo