7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

29.11.2023 / 12:42 Svijet - Nakon posjete Izraelu

Hamas pozvao Muska u Gazu da bude svjedok 'masakra i razaranja'

Hamas pozvao Muska u Gazu da bude svjedok 'masakra i razaranja'
Foto: Al Jazeera

Hamas je pozvao Elona Muska da lično svjedoči o obimu nasilja i razaranja koje je Izrael zasuo na pojas Gaze.

Poziv visokog zvaničnika Hamasa Osame Hamdana stigao je u utorak. Prethodnog dana, tehnološki milijarder, koji posjeduje platformu društvenih medija X, posjetio je kibuc koji su gađali Hamasovi naoružani napadači tokom napada 7. oktobra i izjavio da će učiniti sve što je potrebno da zaustavi širenje mržnje.

Hamdan je pozvao Muska, koji se nedavno sastao s izraelskim premijerom i predsjednikom, da također posjeti Palestinu i stekne zaokruženiju perspektivu, piše Al Jazeera.

-Pozivamo ga da posjeti Gazu kako bi vidio razmjere masakra i razaranja počinjenih nad narodom Gaze, u skladu sa standardima objektivnosti i kredibiliteta, rekao je Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

-Unutar 50 dana Izrael je bacio više od 40.000 tona eksploziva na domove bespomoćnih stanovnika Gaze, dodao je zvaničnik.

Musk se nedavno suočio s kritikama da je njegova platforma društvenih medija prepuna antisemitizma i bijele nacionalističke retorike koja promiče nasilje i mržnju.

Tokom svoje posjete Izraelu, društveni medijski i tehnološki mogul izrazio je šok vidjevši desetkovani kibuc Kfar Aza, rekavši da Izrael "nema izbora" osim da eliminiše Hamas.

Musk je također sklopio sporazum prema kojem bi “satelitske jedinice Starlink djelovale u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog ministarstva komunikacija, uključujući pojas Gaze”, što je oštar zaokret od njegovog prethodnog razmišljanja da bi mogao pružiti Starlinku za poboljšanje komunikacija u Gazi usred brojnih isključenja telekomunikacija.

Zvaničnik Hamasa je također pozvao SAD "da preispitaju (svoj) odnos s Izraelom i prestanu ih snabdijevati oružjem", a međunarodnu zajednicu da brzo pošalje specijalizirane timove civilne odbrane kako bi pomogli da se izvuku hiljade tijela ispod ruševina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo