4°C
Mostar 8°C
Tuzla °C
Banja Luka 6°C
Bihać °C

29.11.2023 / 13:23 BiH - MC Srebrenica

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan u službenoj posjeti BiH

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan u službenoj posjeti BiH
Foto: Arhiva
Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Lord Stuart Peach, boravio je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 26. do 29. novembra.

Posjeta Bosni i Hercegovini počela je u Memorijalnom centru Srebrenica, gdje se upoznao sa naporima Centra da izgradi dugotrajan, svjetski poznat centar za istraživanje i istoriju. U razgovoru sa mladima koji rade u Memorijalnom centru istakao je ključnu ulogu koja ova institucija ima u „razumijevanju šta se dogodilo, kako o tome govoriti, kako izgraditi dijalog i kako naučiti lekcije da bi se spriječilo ponavljanje“.

U Sarajevu, lord Peach se susreo sa predstavnicima vlasti i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, uključujući komandanta snaga EUFOR-a, generalmajora Helmuta Habermayera i šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU, ambasadora Johanna Sattlera, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

U susretima sa predsjedavajućim Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, ponovio je kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te naporima BiH da ostvari veću sigurnost, stabilnost i prosperitet za sve građane.

Pri susretu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić i predsjedavajućim Gradskog Vijeća Grada Sarajeva Jasminom Ademovićem, pozdravio je njihovu inicijativu za pružanje podrške osobama koje su doživjele rodno-zasnovano nasilje širom zemlje i promoviranje većeg stepena zaštite ranjivih grupa.

Na kraju posjete, Lord Peach je istakao iskustvo i predanost civilnog drušva i dijela političara napretku ove zemlje. Svoje sagovornike je potaknuo da ostanu predani konstruktivnoj saradnji, dijalogu i kompromisu, kao jedinom načinu da se učini pozitivan pomak koji će donijeti dobrobit svim građanima.

- Na odlasku iz Bosne i Hercegovine, pozivam sve učesnike u vlasti da nastave održavati pozitivan momentum za sve građane. U našem nemirnom svijetu, sada više no ikada, trebalo bi da zajednički radimo na našim vrijednostima i boljoj budućnosti. Ne posustati i ne pridružiti se etničkim podjelama, govoru mržnje i onima koji su isključivo usmjereni na prošlost. Mladi u ovoj zemlji zaslužuju bolju budućnost - kazao je Peach.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo