°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

29.11.2023 / 13:45 BiH - Završna konferencija RSP-a

Sattler p(r)ozvao ministre: 300 korisnika čeka na obećane domove

Sattler p(r)ozvao ministre: 300 korisnika čeka na obećane domove
Foto: Vijesti.ba

Završnom konferencijom Regionalnog stambenog programa (RSP), organiziranom danas u Sarajevu, ozvaničena je finalizacija aktivnosti u sklopu ovog desetogodišnjeg projekta, orijentiranog ka saniranju stanja...

...koje se tiče raseljeničke situacije, nastale nakon ratova vođenih 90-tih godina prošlog stoljeća na području bivše SFRJ.

Radi se o programu koji su zajednički provodile nadležne institucije četiri zemlje i to - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije.

Kako je tim povodom izavio šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, u sklopu RSP-a stambeno je zbrinuto 11.000 porodica, odnosno 36.000 ljudi, od kojih samo u Bosni i Hercegovini je to pravo ostvarilo 10.000 porodica, piše Fena.

U tom je pogledu istaknuo kako je EU najveći donator te da je za realizaciju spomenutog programa osigurala 80 posto sredstava od ukupno 250 miliona eura.

Ambasador Sattler je potcrtao kako su korisnici RSP-a, čije su kuće i stanovi obnovljeni, zbrinuti u skladu s najvišim standardima, te da za mnoge od njih to predstavlja put u novi život, odnosno pristup ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu.

- Želim istaći da je ovo zaista veliki korak i da ovo predstavlja završetak jednog velikog programa u regiji i BiH, čiji su rezultati iznjedreni zajedničkim radom. Moram podsjetiti da imamo još 300 korisnika koji čekaju na svoje domove – kazao je Sattler.

Istovremeno je pozvao resorne ministre, a prije svih, državne ministre BiH – Hurtića i Amidžića, te njihove kolege iz entiteta da se dogovore kako bi adekvatno odgovorili na potrebe preostalih 300 korisnika.

Podsjećamo, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić je još u junu govorio o 345 nezavršenih jedinica u sklopu RSP-a.

Hurtić je u izjavi medijima kazao kako je "propalo 9 miliona eura", zbog problema sa jednom firmom, a "na organima je da pokrenu zašto to nije završeno".

Hurtić je tada kazao "kako je čuo da je firma propala", a javnosti je ostalo nepoznato do danas da li je pokrenut proces zbog malverzacija te gdje je završilo 9 miliona eura.

Budući da je Ministarstvo za ljudska prava BiH nosilac ovog posla u okviru RSP-a (zaduženo je da vrši monitoring, organizaciju posla, plaćanje), postavlja se pitanje ko je odgovoran za nezavršene objekte u sklopu ovog programa podprojekta BH-5: državno ministarstvo ili entitetski Sekretarijat za raseljena lica i povratnike RS; kao ni ko, kada i kako će osigurati sredstva za izgradnju ovih nezavršenih objekata.

Kako god, Sattler je prije svih danas prozvao upravo Hurtića i ministra Amidžića.

Podsjećamo, podprojekat BH-5 sa nezavršenim objektima obuhvata korisnike u Srebrenici, Zvorniku, Bratuncu, Čajniču, Foči, Sokocu, Palama, a kako saznajemo, uglavnom su korisnici Bošnjaci.

Sattler je ocijenio kako rezultati RSP-a predstavljaju zajednički rad, te iskazao zahvalnost svim nadležnim ministarstvima četiri partnerske zemlje, kao i svim drugim sudionicima i donatorima te partnerima - Razvojnoj banci VE, OSCE-u i UN-u, koji su vlastitim angažmanom doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog programa.

Inače, u sklopu RSP-a su njegovi korisnici u četiri partnerske zemlje dobili sigurne domove, čime je okončano njihovo dugotrajno raseljenje kao i period neizvjesnosti i čekanja na ostvarivanje osnovnog ljudskog prava - prava na dom i njegovo mirno uživanje.

RSP je jedinstven postkonfliktni program obnove koji može poslužiti kao model za rješavanje i nekih drugih raseljeničkih situacija.

Realizaciju ovog program su uz EU, koja je osigurala 80 posto sredstava, pomogli i bilateralni donatori kao što su - Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Turska i Italija, te nekoliko drugih donatora.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo