13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

29.11.2023 / 15:49 BiH - Ministarstvo odbrane BiH

Helez sa zapovjednicom NATO-a u Banjaluci domaćin susreta pripadnika OSBiH

Helez sa zapovjednicom NATO-a u Banjaluci domaćin susreta pripadnika OSBiH
Foto: FENA

U cilju promocije uloge žena u sektoru odbrane i sigurnosti, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su u Banjoj Luci bili domaćini promotivnog susreta pripadnica i pripadnika OSBiH i sigurnosnih službi.

Glavni domaćin događaja bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez, uz pokroviteljsko sudjelovanje rezidente koordinatorice UN u BiH Ingrid Macdonald i zapovjednice NATO Stožera Sarajevo brigadne generalice Pamele McGahe. Počasni gosti bili su zamjenici načelnika Zajedničkog stožera OSBiH general-bojnk Gojko Knežević, te generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić. Skupu je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Susret je upriličen da bi se potakla veća afirmacija i povezivanje žena na odgovornim i liderskim pozicijama, sukladno Rezoluciji UNSCR 1325 "Žene, mir i sigurnost", koja promovira rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama Oružanih snaga, kao i promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

- Kao ministar odbrane, dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ranije kao poslanik u Parlamentu, ne mogu a da ne primijetim koliko obrazovanih, sposobnih i poduzetnih žena imamo, a jako malo ih je na pozicijama većim od neke srednje razine karijere. To moramo mijenjati. Želimo poštovati UN-ove kvote za participaciju u sustavu, imati više žena u misijama, više žena u vojnoj diplomaciji i zapovjednim pozicijama i u svim drugim sektorima. Tome treba težiti, i nacionalno i institucionalno stvoriti pravni okvir da se na odgovornim i liderskim pozicijama osigura kvota za žene - kazao je, u svom obraćanju, ministar Helez.

Zapovjednica NATO Stožera Sarajevo generalica McGaha je istaknula da su potrebni najbolji ljudi iz svih sfera života da služe u odbrani, snagama za provedbu zakona, obavještajnom sektoru i civilnoj zaštiti, kako bi te institucije bile sposobne odgovoriti na široki spektar sigurnosnih potreba građana, kad god zatreba.

- Hvala vam što ste danas ovdje da odamo priznanje ženama koje su izabrale karijeru braniteljki mira i čuvara sigurnosti u BiH. Jako sam ohrabrena da najviše rukovodstvo vrednuje jednake mogućnosti na polju sigurnosti. Zasigurno to pokazuju i njihove inicijative da regrutiraju i zadržavaju najtalentiranije kadrove, iz svih konstitutivnih naroda i bez obzira na spol. Ovdje smo da se međusobno družite, da osnažujete vaše kontakte i podstakne jedna drugu na vašem profesionalnom razvojnom putu - zaključila je McGaha.

Rezidenta koorionatorica UN u BiH veleposlanica Macdonald je konstatatirala da su žene Bosne i Hercegovine kroz historiju bile i nastavljaju biti pokretačice mnogih pozitivnih dostignuća te da imaju važnu ulogu u naporima za socijalnu koheziju i izgradnju mira širom zemlje.

- Ipak, usprkos višegodišnjim naporima da se provede agenda "Žene, mir i sigurnost", žene se i dalje suočavaju s isključivanjem iz izgradnje mira, prevencije sukoba i donošenja odluka na svim razinama. MOBiH je u proteklih 10 godina povećalo broj žena u OSBiH na 11 posto vojnikinja i sedam posto časnica. Iako je ovo važan napredak, ostaje prostora za povećanje ovih brojeva. Nadam se da će ovakvi događaji pomoći da se više žena ohrabri da sudjeluju i preuzmu vodstvo u Oružanim snagama, te da sudjeluju u mirovnim misijama UN-a - naglasila je Macdonald.

Nakon prigodnih obraćanja, sudionice i sudionici skupa međusobno su dijelili svoja iskustva te razgovarali o mogućnostima daljeg napredovanja u profesionalnoj karijeri u sektoru odbrane i sigurnosti u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo