12°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

29.11.2023 / 18:58 BiH - Rodno zasnovano nasilje

Nakon slučaja iz Gradačca, povećan broj prijava nasilja u porodici

Nakon slučaja iz Gradačca, povećan broj prijava nasilja u porodici
Foto: Vijesti.ba
U Sigurnoj kući u Tuzli, od početka godine do danas boravilo je više od 120 žena sa djecom. Povećanje broja prijava u sigurne kuće zabilježeno je nakon 11. augusta i slučaja u Gradačcu kada je Nermin Sulejmanović ubio suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe.

Interes javnosti u BiH za slučajeve femicida značajno je probuđen nakon ovog stravičnog događaja iz Gradačaca, interes je probuđen i kod drugih žrtava nasilja u porodici, pa se sve češće javljaju i prijavljuju nasilje.

„Jedan od glavnih razloga za buđenje svijesti je taj što je ubistvo Nizame Hećimović uživo prenošeno na društvenoj mreži. Do sada je isto tako bilo dosta slučajeva nasilja koje završi femicidom, ali je ostajalo da tako kažem u zapećku. Jednostavno prođe bez nekog posebnog odjeka, primi se informacija i to je to. Nakon Gradačca, sve institucije su se digle na noge, cijeli sistem je za to da svi sagledamo procjenu rizika i mogućnost dešavanja femicida.“ – kaže Aida Mustačević Cipurković, psihotarapeut u Sigurnoj kući Vive žene u Tuzli.

Cipurković dodaje da, unatoč povećanom stepenu opreza, stručnih analiza i procjene rizika, nije moguće tačno utvrditi kada će i hoće li ponovo doći do slučaja femicida.

„Određene procjene su moguće ali nikad ne možete znati hoće li nasilnik nešto učiniti.“ – dodaje Mustačević Cipurković.

Protiv nasilja u porodici neophodno je da se bore svi, osim članova porodice, važnu ulogu imaju i prijatelji, komšije, poznanici žrtve.

„Nasilje u porodici je društveni problem, nije problem pojedinca, žrtve. Prvo što treba uraditi ukoliko znate da je neko žrtva nasilja u porodici, jeste prijaviti policiji.“ – istakao je Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK.

U posljednja tri mjeseca, tačnije od 11. augusta, značajno je povećan broj prijava za nasilje u porodici.

„Nakon slučaja iz Gradačca značajno je povećan oprez, više je poziva. Osim toga da je više žrtava koje se odvaže da prijave nasilje, značajno je povećan i broj izrečenih zaštitnih mjera od strane sudova. Problemu se pristupilo na dosta profesionalniji i dosljedniji način nego ranije.“ - kaže Fejzić.

Odgovor Vlade TK na slučajeve femicida ogleda se kroz izmjenu Zakona o oružju i municiji koji je dosta strožiji od dosadašnjeg.

„Vlada TK kroz izmjenu Zakona o oružju i municiji pooštrava mjere nadzora nad osobama koje imaju dozvole za oružje, ukoliko je bila prijava za nasilje u porodici za lice koje ima dozvolu za oružje, oružje odmah bez izuzetka bude privremeno izuzeto do okončanja postupka.“ – zaključuje Fejzić.

Kao doprinos borbi protiv nasilja u porodici u Tuzli je danas održana i panel diskusija na temu  “Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje” koja se realizira u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

„Mi smo po zakonu obavezni da ukoliko imamo samo sumnju na nasilje u porodici to i prijavimo policiji ili na SOS telefon, na taj način ispunjavamo i svoju građansku obavezu. Ukoliko ste službena osoba, jako je važno da vjerujete žrtvi, onda kroz sve mogućnosti djelovati i raditi da žrtva bude zaštićena, a počinitelj adekvatno kažnjen.“ – kazala je Fatima Bećirović projektna koordinatorica u Gender centru Vlade FBiH.

U Tuzli se danas razgovaralo i o ulozi nevladinih organizacija u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje te ekonomskom osnaživanju žena koje su preživjele nasilje. Bilo je riječi o unapređenju i sprovođenju zakonskih regulativa te multisektorskom pristupu rodno zasnovanom nasilju. Kampanju provodi UN Women BiH, uz podršku Švedske, a pod sloganom „Isključimo nasilje zajedno“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo