21°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C

13.05.2024 / 09:50 Muzika i Film - Zanimljivo

Rim Tim Tagi Dim je plagijat? Poslušajte pjesmu s kojom je mnogi porede

Rim Tim Tagi Dim je plagijat? Poslušajte pjesmu s kojom je mnogi porede
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na ovogodišnjem Eurosongu sa svojom pjesmom Rim Tim Tagi Dim, koja je postala pravi hit.

Ipak, na internetu su otkrili pjesmu koja je snimljena prije dvije godine, a za koju tvrde da je, u najmanju ruku, bila inspiracija Baby Lasagni kada je sa svojim timom stvarao svoju pjesmu.

Riječ je o pjesmi pod nazivom "Party in my head" u izvedbi švedskog benda PAIN. Za nju se ne može reći da je previše popularna, ali nije toliko ni nepoznata s obzirom da je za dvije godine na YouTubeu skupila sedam miliona pregleda.

"Pjesma neodoljivo podsjeća, a samim tim potencijalno je i plagijat pjesme iznimno poznatog švedskog benda PAIN. Refreni su praktički identični, što možete vidjeti i poslušati sami. Naime, refren počinje na 00:57 te je jasno da je prvih 8 taktova skoro jednako, a navedeno bi se moglo smatrati i plagijatom, posebno uzevši u obzir činjenicu da su obje pjesme žanrovski i karakterno istoga pravca i osmišljene kao 'party' pjesme. Pa i tekstualno se refreni ne razlikuju značajno", pišu fanovi ovog švedskog benda.

Inače, hrvatska pjesma je bila pobjednik Eurosonga gledajući samo glasove publike, ali je žiri presudio da pobjedu na kraju ostvari predstavnik Švicarske, Nemo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo