4°C
Mostar 8°C
Tuzla °C
Banja Luka 6°C
Bihać °C

29.11.2023 / 21:35 Regija - Milojko Spajić

Popis stanovništva u Crnoj Gori odgađa se za tri dana

Popis stanovništva u Crnoj Gori odgađa se za tri dana
Foto: Agencije
Crnogorski premijer Milojko Spajić saopćio je večeras da je donijeta odluka da se početak popisa stanovništva u toj zemlji odgodi za 3. decembar, te da je ta odluka izglasana na elektroničkoj sjednici Vlade Crne Gore.

- Odluka opozicije dokaz je da sazrijeva jedna nova politička svijest kojoj je interes društva i države iznad svih i svega. Možda ima i onih koji misle da je tokom ovih mjesec dana bilo trošenja vremena, ali za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja Evropskoj uniji - kazao je Spajić, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Dodao je kako je uvjeren da je ovo dobra odluka.

- Mislim da je ovo odgađanje jako bitno i da ćemo na taj način, bez dodatnih troškova, postići društvenu koheziju – kazao je crnogorski premijer.

Poručio je da su predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić zrelo sagledali situaciju, da će podržati svaku dobronamjernu odluku Vlade, te da ne strahuje da bi NSD i DNP mogli zbog odgode oboriti vladu.

Najveća opoziciona stranka u Crnoj Gori Demokratska partija socijalista (DPS) saopćila je da novo odgađanje popisa predstavlja najbolju potvrdu da još uvijek nisu ispunjeni svi uslovi, te je poručila da će u novom roku dati doprinos za njihovo ispunjenje.

Popis u Crnoj Gori bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je vlada Milojka Spajića odgodila na prvoj sjednici nakon njezina konstituiranja, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Popis u Crnoj Gori nekoliko puta je odgađan od 2021. godine kada se trebao održati, a uglavnom su navođeni tehnički ili finansijski razlozi.

Crnogorska vlada i predstavnici crnogorske opozicije i Vijeća manje brojnih naroda u Crnoj Gori potpisali su prošle sedmice Sporazum o popisu, koji između ostalog predviđa proširivanja popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, te zabranu strankama da provode kampanju vezanu uz popis.

Posljednji popis stanovništva u Crnoj Gori održan je 2011. godine i na njemu se oko 45 posto stanovništva izjasnilo da su Crnogorci, Srba je bilo 29 posto, Bošnjaka 8,5 posto, Muslimana 3 posto i Hrvata oko 1 posto.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo