7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

29.11.2023 / 22:35 Svijet - Gregorian Bivolaru

Uhapšen guru: Umjesto jogi, sljedbenice podučavao seksu

Uhapšen guru: Umjesto jogi, sljedbenice podučavao seksu
Foto: Agencije
Francuske vlasti uhapsile su vođu multinacionalne organizacije za tantričku jogu, Gregoriana Bivolarua (71), zbog sumnje da je indoktrinirao sljedbenice za seksualnu eksploataciju.

Rumunski guru, šef Atman federacije joge, priveden je tokom policijske operacije koja je izvedena širom Pariza, naveo je pravosudni zvaničnik, koji nije imao ovlašćenje da javno govori o istrazi, navodi AP, prenosi Tanjug.

Prema riječima francuskog zvaničnika, istraga o Bivolaruu i joga federaciji, koja je, takođe, poznata kao Pokret za duhovnu integraciju u apsolut (MISA), počela je nakon izvještaja o psihološkoj manipulaciji i seksualnoj eksploataciji unutar organizacije.      

Bivši pripadnici MISA upozorili su vlasti na navodne zloupotrebe. Bivolaru je optužen za trgovinu ljudima, organizovanu otmicu, silovanje i organizovanu zloupotrebu slabosti od strane članova sekte.                

Interpol je, takođe, izdao obavještenje o hapšenju Bivolarua u ime vlasti u Finskoj, gdje se za njim traga zbog navodne teške trgovine ljudima.         

Internet stranica Altman federacije i drugi sajtovi navode da je Bivolaru žrtva zavjere sa ciljem njegove diskreditacije.

Bivolaru, koji je osuđen za silovanje maloljetnice u svojoj rodnoj Rumuniji, osnovao je MISA 1990.

Organizacija se proširila na međunarodnom nivou kao Atman joga federacija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo