3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

30.11.2023 / 06:00 BiH - Foto

Festival svjetla u Sarajevu: 'Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH'

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima od četvrtka 30. novembra pokreće akciju „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“, čiji je cilj popularizirati posjetu Zemaljskom muzeju BiH tokom trajanja Festivala svjetla Sarajevo.

Pokrovitelj akcije, koja je prvenstveno usmjerena na mlade građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, je UniCredit Bank.

Tako će svakog četvrtka do marta 2024. posjetioci od 18:30 do 22:00 moći uživati u raskošnoj svjetlosnoj postavci Festivala svjetla Sarajevo, ali i bogatstvima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. A najznačajnija kulturno-naučna institucija u Bosni i Hercegovini zaista ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiocima.

Pored impresivnih stalnih postavki na Odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke, u Zemaljskom muzeju BiH trenutno su postavljene i dvije gostujuće izložbe.

Izložba „Avari i Slaveni južno od Drave“ prezentira arheološki materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja sa područja kontinentalne Hrvatske, sa kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja.

Posebno je zanimljiva atraktivna postavka „NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka”, koju Zemaljski muzej BiH organizuje sa Japan Foundation i Ambasadom Japana.

Ovog četvrtka posjetioce će dočekati i nova svjetlosna instalacija u sklopu Festivala svjetla Sarajevo - Bosanski ćilim. Ovaj jedinstveni „komad umjetnosti“ načinjen je po uputama stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH u radionici MK Illumination u Turskoj.

Bitno je napomenuti i kako je MK Illumination, u saradnji sa naučnicima Zemaljskog muzeja BiH, specijalno za Festival svjetla Sarajevo načinio i uvećanu repliku – svjetlosnu instalaciju čuvenih Glasinačkih kolica, jednog od najbitnijih artefakata iz željeznog doba pronađenih na tlu Bosne i Hercegovine.

Originalna kultna kolica nalaze se u Beču, a po jednu repliku dobili su Zemaljski muzej BiH i Općina Sokolac, na čijem prostoru je predmet pronađen i čiji grb krasi upravo motiv Glasinačkih kolica.

U narednom periodu će Unicredit Bank, studentima korisnicima Standard paket računa, podijeliti određeni broj ulaznica za „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“.

Naravno, izlazak četvrtkom u Muzej namijenjen je posjetiocima svih generacija, kako građanima, tako i turistima koji Sarajevo posjećuju u vrijeme zime, stoga ulaznica kupljena četvrtkom za Festival svjetla Sarajevo vrijedi i za obilazak muzejskih postavki.

Podsjećanja radi, Festival svjetla Sarajevo održava se u Zemaljskom muzeju BiH od 25. novembra 2023. do 1. marta 2024, a više informacija o događaju može se pronaći na Festivalsvjetlasarajevo.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo