13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

29.11.2023 / 23:55 Svijet - Na snazi primirje

Hamas oslobodio 14 talaca, očekuje se puštanje 30 palestinskih zatvorenika

Hamas oslobodio 14 talaca, očekuje se puštanje 30 palestinskih zatvorenika
Foto: Agencije
Hamas smatra da izraelski prijedlozi za produženje primirja koje završava u četvrtak ujutro "nisu optimalni" u ovoj fazi, rekao je izvor iz palestinskog pokreta za AFP večeras.

On je rekao da svakom razgovoru o razmjeni treba prethoditi "prekid (izraelske) agresije i ukidanje blokade koja guši Gazu”.

Pregovori o produženju prekida vatre u Gazi između Izraela i Hamasa nastavljeni su preko posrednika u srijedu, posljednjeg dana ranije dogovorenog i jednom produženog primirja.

U međuvremenu nastavilo se oslobađanje taoca.

Šestog dana prekida vatre, izvor blizak Hamasu rekao je da su izraelski taoci predani Međunarodnom odboru Crvenog križa. Nije rekao koliko ih je u pitanju, ali izralska vojska naknadno je objavila da su deset Izraelaca i četiri tajlandska taoca na putu za Izrael, prenosi Hina.

Za njih bi trebalo biti oslobođeno 30 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, po sporazumu koji su ispregovarali Katar, SAD i Egipat.

Hamas je nešto ranije objavio da su oslobođene i dvije ruske taokinje, ali izvan sporazuma o prekidu vatre. One su stigle u Izrael preko Egipta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo