5°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

30.11.2023 / 11:25 Muzika i Film - BKC

Novogodišnji koncert 'Sarajevo Big Band i prijatelji' posvećen Montenu 28. decembra

Novogodišnji koncert 'Sarajevo Big Band i prijatelji' posvećen Montenu 28. decembra
Foto: Vijesti.ba

Tradicionalni Novogodišnji koncert "Sarajevo Big Band i prijatelji" ove će godine biti posvećen stvaralaštvu Kemala Montena, a bit će održan 28. decembra u velikoj dvorani sarajevskog BKC-a.

Sarajevo Big Band će na ovaj način dati prilog očuvanju domaćeg stvaralaštva i podsjetiti na veliki stvaralački opus Kemala Montena koji je svojim pjesmama ostavio neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni kao pjevač, kantautor i šansonjer.

Publika će imati priliku uživati u nezaboravnim pjesmama koje će biti izvedene u autorskim aranžmanima Ranka Rihtmana, pisanim specijalno za prepoznatljiv i osebujan zvuk Sarajevo Big Band-a, kao i u nastupu i neponovljivoj interpretaciji vrhunskih vokalnih solista, saopćeno je iz JU Bosanski kulturni centar KS.

Uz stalnu postavu banda, koja broji 25 muzičara, kompozicije Kemala Montena će intrepretirati poznati bh umjetnici: Boško Jović - gitara, Damir Imamović, Renata Kurtalić, Jasna Gospić - Sparavalo, Nermin Puškar, Dino Šaran, Zlatan Fazlić - Fazla i Alen Lemešević.

Cijeli koncert će se odvijati pod dirigentskom palicom velikog maestra Ranka Rihtmana.

Koncert se organizira u koprodukciji između JU Bosanski kulturni centar KS i Sarajevo Big Banda.

Pokrovitelji su Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ulaznice se od jučer mogu rezervirati i kupiti na prodajnom mjestu Artikulacija u BKC-u.

Orkestarsko tijelo Sarajevo Big Band/ Sarajevski veliki jazz orkestar je nastao prije devet godina na inicijativu nekolicine profesionalnih muzičara iz Sarajeva kao neprofitna kulturna nezavisna organizacija i u tom periodu je realizirao niz različitih akcija, koncerata i nastupa. Veliki jazz orkestri su jedna od tradicija muzike XX stoljeća, predstavljaju kompleksna muzička tijela koja okupljaju različite muzičare, aranžere, kompozitore i dirigente, te vokalne soliste i gostujuće instrumentaliste. Danas, ovakvi orkestri djeluju uglavnom, ili kao umjetnička tijela pri nacionalnim RTV centrima po svijetu, ili kao nezavisne organizacije uz pomoć različitih kulturnih fondova.

Sarajevo Big Band je u ovih nekoliko godina vrijednog rada okupio 30-ak vrhunskih muzičara koji sviraju različite instrumente, a koji traže od njih vrhunsko umijeće. Sastaviti sekcije truba/krilnica, saksofona/klarineta/flauta i trombona, te klaviriste/klavijaturiste, bas gitariste/kontrabasiste, gitariste i bubnjara je već organizaciono izvanredno težak poduhvat. Opće je mišljnje u jazzu da je big band najteža disiplina za sviranje, jer se muzički mora uklopiti veliki broj muzičara u cjelinu koja će zvučati kompaktno, sa puno ritmičkog poticaja i sa solistima pred kojima su uvijek izvanredno teški zadaci.

Želja Sarajevo Big Banda je da nastavi tradiciju velikih orkestara koji su postojali u istoriji tog muzičkog žanra od Duke Ellingtona i Count Basiea do Woody Hermana i drugih, ali isto tako i velikih jazz orkestara koji su djelovali u našoj sredini od onih koji su nakon Drugog svjetskog rata postojali pri KUD-ovima i bili iznimno popularni poput Sarajevskog plesnog orkestra (SPO) pa sve do profesionalnog Plesnog orkestra radio Sarajeva/ RTV Sarajeva/ RTV BiH, kasnije Big Banda BHRT-a koji je tokom i poslije ovog rata prestao nažalost da postoji, ali isto tako i da se mladim muzičarima da mogućnost da se isprobaju u jednoj muzičkoj disciplini, iznimno teškoj i zahtjevnoj, koja se mora dugo učiti i savladavati, a za što ranije nisu imali priliku u našoj sredini.

Stalni dirigent Sarajevo Big Band-a je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i učešćem u radu Big Band-a napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru. Njegov veliki doprinos je i u izuzetno važnom segmentu, kad je u pitanju kvalitetan rad i djelovanje orkestra, a to je pisanje aranžmana za Sarajevo Big Band.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo