4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

30.11.2023 / 13:32 Politika - MVP BiH

Konaković sa ministricom Finske o pregovorima sa EU i jačanju veza

Konaković sa ministricom Finske o pregovorima sa EU i jačanju veza
Foto: Vijesti.ba

Na marginama zasjedanja Ministarskog vijeća OSCE-a ministar Konaković razgovarao je sa ministricom vanjskih poslova Republike Finske Elinom Valtonen.

Ministar Konaković zahvalio je Finskoj na podršci u procesu zagovaranja proširenja Europske unije i nastavku pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana.

Sagovornici su se složili da je od iznimnog značaja da Bosna i Hercegovine na predstojećem sastanku Europskog vijeća dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora za ulazak u EU. Ohrabrenje leži u pozitivnim aspektima zadnjeg izvještaja o proširenju i Bosna i Hercegovina radi na ostvarivanju i provedbi 14 ključnih prioriteta. Trenutno se daje sve od sebe da se uradi što više prije sastanka Europskog vijeća u decembru.

Obostrano je izražena spremnost za nastavak aktivnosti širenja okvira za snažne reforme, harmonizaciju zakonodavstva i uspostavu standarda koji omogućavaju Bosni i Hercegovini ulazak u EU ne samo na osnovu političkih odluka već i stvarnih i temeljnih implementacija standarda EU i zakonodavstva.

Razgovarano je i o jačanju veza između institucija, poslovnih udruženja i trgovinskih komora kao i o unaprijeđenju saradnje u oblasti turizma između dvije zemlje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo