3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

30.11.2023 / 21:22 Svijet - Adis Abeba

U epidemiji kolere u Etiopiji preminule 23 osobe

U epidemiji kolere u Etiopiji preminule 23 osobe
Foto: WHO

Save the Children, globalna humanitarna organizacija, saopćila je u četvrtak da su u epidemiji kolere u istočnoj somalskoj regiji Etiopije umrle najmanje 23 osobe.

Organizacija navodi u saopćenju za javnost da je nova epidemija kolere u somalskoj regiji rezultirala sa 772 potvrđena slučaja i 23 smrtna slučaja u samo dvije sedmice.

- Smrtonosna kombinacija poplavljenih vodovodnih sistema, nedostatka osnovnih sanitarnih usluga i oštećenih postrojenja za prečišćavanje vode dovela je do porasta smrtonosne bolesti - navodi se u saopćenju.

Organizacija je također javila da su u oblasti Kelafo u somalskoj regiji njeni timovi prijavili ogroman porast broja zaraženih od kolere među djecom mlađom od pet godina, koja čine skoro 80 posto potvrđenih slučajeva.

U ovom je mjesecu Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija objavio je da je oko 20 preminulo, a 12.000 domaćinstava raseljeno zbog bujičnih poplava izazvanih obilnim kišama u somalskoj regiji Etiopije.

Etiopija i susjedne Kenija i Somalija među zemljama su u regiji istočne Afrike za koje se predviđa da će doživjeti obilne kiše i poplave između oktobra i decembra, koje će pogoditi milione ljudi, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo