7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

01.12.2023 / 12:42 Politika - COP28

Krišto se srela s Erdoganom, von der Leyen, Plenkovićem, Vučićem....

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjeluje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP 28, koja se održava Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

COP 28 je konferencija država koje su potpisale klimatski sporazum UN-a 1992. godine, na kojoj sudjeluje više od 70.000 predstavnika iz različitih segmenata društvenog djelovanja, privrednika, znanstvenika, aktivista, novinara i izaslanika država okupljenih da razgovaraju o ograničenjima i pripremama za buduće klimatske promjene.

Za Bosnu i Hercegovinu je od iznimne važnosti energetska tranzicija, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova iz termoelektrana, i tranzicija prema većem udjelu „zelene“ energije u stvaranju konkurentnog i dugoročno održivog energetskog sustava, te pitanje klimatskih promjena s kojima se najprije suočavaju lokalne zajednice.

Krišto se na marginama COP 28 susrela s princom Abu Dabia Sheikom Khaledom bin Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanijem, te s drugim visokim dužnosnicima Evrope i svijeta koji sudjeluju na Konferenciji.

Bosna i Hercegovina će se na COP 28 pridružiti Emiratskoj deklaraciji o otpornim prehrambenim sustavima, održivoj poljoprivredi i klimatskim akcijama, a obraćanje presjedavajuće Krišto učesnicima konferencije planirano je za sutra, 2. 12. 2023. godine, u okviru Segmenta na visokoj razini. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo