4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

01.12.2023 / 15:40 Ekonomija - PU FBiH

Na području SBK u izvršenim kontrolama izrečene kazne u iznosu 71.550,00 KM

Na području SBK u izvršenim kontrolama izrečene kazne u iznosu 71.550,00 KM
Foto: PU FBiH
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik izvršili su 30.11.2023. godine 35 inspekcijskih nadzora tzv. akcija, na području Travnika, Novog Travnika, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa, Busovače, Kreševa, Kiseljaka i Fojnice kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, priređivanja igara na sreću klađenjem i drugih uslužnih djelatnosti.

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su dva neprijavljena radnika, dva porezna obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 18 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja zapečaćena su dva objekta i izdat je 31 prekršajni nalog sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 71.550,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo