4°C
Mostar 8°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

01.12.2023 / 13:52 Ljepota i Zdravlje - 1. decembar

U FBiH u porastu broj pacijenata inficiranih HIV-om

U FBiH u porastu broj pacijenata inficiranih HIV-om
Foto: FENA

U Federaciji BiH smo u protekloj godini imali povećan broj pacijenata koji su inficirani HIV-om, te je nužno podizanje svijesti o toj bolesti, njezinoj prevenciji ali i tretmanu liječenja, istaknuo je u petak u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo F BiH Siniša Skočibušić u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Naime, danas je tim povodom, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u suradnji sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar organizirao dragovoljno i besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C 1, kojeg građani mogu napraviti do 16 sati u Mepas Mallu u Mostaru.

Skočibušić je naveo kako je nužno posvetiti više pozornosti na ''ovaj pomalo zanemareni i stigmatizirani dio zdravstvene skrbi.''

Ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović kazala je kako je prema njihovim podacima u 2021. godini bilo 139 oboljelih pacijenata, u 2022. godini 170, a da danas govorimo o 185 pacijenata koji se trenutno liječe.

- Osim što se povećava broj pacijenata također se povećavaju i troškovi liječenja . U 2021. godini Zavod je izdvojio 1,3 milijuna maraka za liječenje pacijenata, a u 2022. godini dosegli smo 2 miliona maraka , a takav trend se nastavlja i u ovoj 2023. godini- istaknula je Martinović.

Navela je kako rano otkrivanje AIDS-a također omogućava pacijentima bolje liječenje, a samim tim i bolji ishod samog pacijenta .

Martinović je podsjetila kako se na listi lijekova Fonda solidarnosti nalaze i lijekovi za liječenje AIDS-a.

- Osim što ZZO i Fond solidarnosti plaćaju i nabavljaju lijekove za liječenje AIDS-a također plaćamo i uslugu besplatnog testiranja i savjetovanja za naše osiguranike – poručila je direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Govoreći o liječenju, prof. dr. Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je naveo kako se zahvaljujući uspješnoj terapiji tzv. HAART terapiji poprilično uspješno liječit HIV bolest odnosno najteži stadij te bolesti - AIDS.

- Ono što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se na vrijeme prevenira taj treći stadij bolesti - faza AIDS-a kako bi se uspješno pacijenti mogli početi liječiti i kako bi im kvaliteta života bila osigurana do pozne starosti – kazao je Arapović.

Svjetska zdravstvena organizacija inzistira na tome da se što više ljudi anonimno i povjerljivo testira, kazao je Arapović ističući kako je upravo danas na njihovom štandu u Mepas Mallu to moguće napraviti, a što je preduvjet da se rano otkrije bolest kako bi se što prije moglo započeti kvalitetno liječenje.

Kazao je kako danas nose crvene vrpce kako bi pokazali suosjećanje s HIV pozitivnim osobama, poručivši kako bi suosjećanje trebali imati tokom cijele godine, kako medicinski djelatnici tako i obični građani.

Također, u sklopu obilježavanja održano je edukativno predavanje o HIV-u i AIDS-u za studente u Mostaru.

Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazala je kako je važno bilo održati predavanje studentima jer mladi čine posebnu populaciju koja često ima rizična ponašanja i tako dolazi do infekcije HIV-om.

- Na mladima svijet ostaje, a ako njih ne educiramo nećemo imati promjenu i stoga ih je nužno educirati – poručila je Nedić.

Pored testiranja na HIV i hepatitis B i C1 zainteresirani se danas do 16 sati mogu cijepiti protiv sezonske gripe.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo