6°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

01.12.2023 / 15:29 Politika - Košarac sa austrijskom ministricom

Primarna pitanja za RS Zakon o Ustavnom sudu, odlazak stranih sudija, zatvaranje OHR-a

Primarna pitanja za RS Zakon o Ustavnom sudu, odlazak stranih sudija, zatvaranje OHR-a
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa saveznom ministricom Austrije za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler o aktuelnim političkim temama.

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci BiH na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora s EU.

On je istakao da Republika Srpska podržava realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, kako bi BiH u konačnici mogla postati ravnopravan partner i članica EU.

''U tom procesu, primarno pitanje za Republiku Srpsku je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija iz ove institucije, kao i zatvaranje OHR-a, jer bez toga ne možemo napraviti ključne iskorake prema EU'', istakao je ministar Košarac.

On je naglasio da Republika Srpska u potpunosti zagovara unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez uplitanja stranaca u unutrašnja pitanja i procese odlučivanja.

''U prošlosti su brojni visoki predstavnici nametali razna rješenja, koja nikome ništa dobro u ovoj zemlji nisu donijela. Naprotiv, urušila su Dejtonski sporazum i proizvela dodatno nepovjerenje u BiH'', naglasio je ministar Košarac.

On je informisao sagovornicu da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

''Besmisleno je, nerazumno i antidemokratski da jedan nelegalni i nelegitimni stranac nameće svoju volju kao zakone u BiH i na osnovu toga vrši politički progon legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske i njenih institucija, koje postupaju u skladu sa Ustavom i zakonima'', poručio je ministar Košarac.

S tim u vezi, ministar Košarac je ponovio da su neprihvatljivi politički ataci na rukovodstvo i institucije Republike Srpske, kao i da su pokušaji da se uzurpira i otme njena imovina antiustavni i antidejtonski.

''Prema Dejtonskom sporazumu, imovina pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH. To je crvena linija ispod koje Republika Srpska neće ići. Sve drugo bilo bi opasan presedan sa nesagledivim posljedicama'', naveo je ministar Košarac.

On je odbacio kao neosnovane i netačne narative dijela međunarodne zajednice, prvenstveno Ambasade SAD-a u BiH i nelegitimnog Kristijana Šmita, te određenih političkih struktura iz Federacije BiH, o tome da je Republika Srpska uzrok političke nestabilnosti i da blokira put BiH u EU.

''Upravo suprotno, zastoj se dešava zbog činjenice da političke strukture iz Federacije BiH nisu ispoštovale raniji politički dogovor o realizaciji 14 ključnih prioriteta. Republika Srpska je, s druge strane, podržala sve evropske zakone koji su usvojeni na zajedničkom nivou'', dodao je ministar Košarac.

On je ocijenio da je neprihvatljiva praksa da evropski zvaničnici razgovaraju sa stranim državljaninom Šmitom o EU integracijama BiH, te da se u dogovoru sa političkim strukturama iz Federacije BiH kreiraju rješenja koja su protivna interesima Republike Srpske.

''Prepoznali smo različite vrste modeliranja i malignog uticaja dijela zapadnih zemalja u tom kontekstu, ali Republika Srpska nikada neće pristati na rješenja suprotna njenim interesima, Ustavu i Dejtonskom sporazumu. Naš stav je da sva rješenja za BiH moraju biti plod dogovora domaćih političkih predstavnika, koji su legalno i legitimno izabrani na demokratskim izborima'', zaključio je ministar Košarac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo