13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

01.12.2023 / 17:05 Svijet - Odbijenica

Još jedna zemlja odbila poziv da se pridruži BRICS-u

Još jedna zemlja odbila poziv da se pridruži BRICS-u
Foto: X
Diana Mondino, nova ministrica vanjskih poslova Argentine, izjavila je da se njena zemlja neće pridružiti BRICS-u.

"Nećemo ući u BRIKS", kratko i jasno je napisala Mondino, ministrica izabrana od strane izabranog novog predsjednika Javijera Mileija, na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Čini se da ovaj potez predstavlja nagovještaj drastične promjene u vanjskoj politici koja će biti uvedena u Argentini kada Milej preuzme dužnost.

Podsjetimo, Argentina je jedna od zemalja koja je zvanično pozvana da se pridruži grupi BRIKS u augustu ove godine. Pored Argentine, zvanični poziv dobile su i Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Grupa je tada naložila ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka da razmotre pitanje lokalnih valuta, platnih instrumenata i platformi i da o tome podnesu izvještaj liderima BRICS-a do sljedećeg ljeta.

Međutim, novoizabrani argentinski predsjednik Milej koji stupa na dužnost 10. decembra, tokom predizborne kampanje obećao je da će ukinuti centralnu banku i uvesti dolar.

"Znam kako da iskorijenim rak inflacije", rekao je Milej tokom posljednje predsjedničke debate, obećavši rekonstrukciju Argentine i "drastične promene".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo