13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

01.12.2023 / 17:55 BiH - Predsjednik SDA

Izetbegović: SDA protiv smjene Heleza, smjenu zaslužuje cijelo VM

Izetbegović: SDA protiv smjene Heleza, smjenu zaslužuje cijelo VM

SDA lošim smatra rezultate izvršne i zakonodavne vlasti na federalnom i državnom nivou u ovih godinu dana od konstituiranja.

Poručeno je to nakon sjednice Predsjedništva SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović naglašava da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH za godinu imao sedam redovnih sjednica, a da dvije nisu ni završene. Na njima je, kaže usvojeno manje zakona nego na dvije sjednice prošlog saziva.

Navodi da se Federacija bilježi pad izvoza, industrijske proizvodnje i potrošnje, te da je najavljeno povećanje cijena struje.

- To će biti generator svih drugih poskupljenja. Svjedočimo zatvaranju pogona. To je tek početak, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ i nivou države, kazao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine za ovu godinu najavilo usvajanje 50 zakona, a dosad su usvojili tek pet.

Izetbegović je rekao da će tražiti da institucije istraže tvrdnje SNSD-a i SDP-a o navodnoj radikalizaciji i postojanju kampova u oba entiteta, kao i da je posebno potrebna istraga o tvrdnji ministra odbrane BiH Zukana Heleza o postojanju ruskih paravojnih kampova u RS-u. Naglasio je da da SDA neće podržati smjenu Heleza koju traži SNSD i da smjenu zaslužuje cijelo Vijeće ministara BiH.

Najavio je da će Klub zastupnika SDA u bh. Parlamentu uputiti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji će se odnositi na transparetnost izbornog propcesa i integritet izbora.

Rekao je da se Vlada FBiH bavi samo smjenama i da se izlazi ususret HDZ-u, te prepuštaju bitni sektori, postavljaju nekompetentni ljudi iz "Trojke", a kao primjer je naveo upravu Razvojne banke FBiH, ali i to što je vođenje Elektroprivrede BiH prepušteno bivšem direktoru lokalnog komunalnog preduzeća što dolazi na naplatu kroz najavu poskupljenja električne energije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo