17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

01.12.2023 / 21:09 Svijet - Iz američke baze

Južna Koreja lansirala raketu sa špijunskim satelitom

Južna Koreja lansirala raketu sa špijunskim satelitom
Foto: Fena
Raketa SpaceX Falcon 9 koja nosi prvi južnokorejski špijunski satelit lansirana je u petak iz kalifornijske baze svemirskih snaga Vandenberg, nakon što je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca uspješno lansirala vlastiti vojni izviđački satelit.

SpaceX je prekinuo prenos uživo misije nekoliko minuta nakon polijetanja, a zatim oporavke raketnog pojačivača jezgre bez prikaza raspoređivanja južnokorejskog korisnog tereta.

Južna Koreja je u maju upotrijebila vlastitu lansirnu raketu Nuri domaće proizvodnje za postavljanje satelita sposobnog za misiju u orbitu po prvi put, ali je sklopila ugovor s američkom kompanijom SpaceX za lansiranje ukupno pet špijunskih satelita do 2025. godine u nastojanju da ubrza svoj cilj 24-satnog nadzora nad Korejskim poluotokom.

Nakon što su dva ranija pokušaja završila padovima raketa ove godine, Sjeverna Koreja je koristila vlastitu lansirnu raketu Chollima-1 za postavljanje izviđačkog satelita Malligyong-1 u orbitu.

Pyongyang još nije objavio nikakve snimke s tog satelita, a analitičari kažu da su njegove pune mogućnosti nepoznate, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo