4°C
Mostar 8°C
Tuzla °C
Banja Luka 6°C
Bihać °C

03.12.2023 / 08:35 Muzika i Film - Veliki uspjeh

Asja Zara Lagumdžija najbolja glumica festivala u Marakešu

Nakon devet dana žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oscara, Jessica Chastain, je objavio dobitnike ovogodišnjeg, 20. filmskog festivala u Marakešu nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmičarskom programu.

Nagradu za "Najbolju žensku ulogu" je dobila naša Asja Zara Lagumdžija za ulogu u filmu "Ekskurzija" rediteljke Une Gunjak.

Asja Zara Lagumdžija wins best Performance by an Actress in « Excursion » by Una Gunjak. With Jury members Camille...

Posted by Marrakech Film Festival on Subota, 2. decembar 2023.

Pored predsjednice žirija Jessice Chastain članovi žirija su bili i osam svjetski priznatih filmskih umjetnika, glumaca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australija, Francuske, Švedska, Velike Britanije, Iran, Egipat, Maroko) sa pet kontinenata.

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS for Asja Zara Lagumdžija in « Excursion » by Una Gunjak. ‎: جائزة الأداء النسائي...

Posted by Marrakech Film Festival on Subota, 2. decembar 2023.

Za najbolji film je proglašen "The Mother of All Lies", nagradu žirija su podijelili "Hounds" i "Buy Buy Tiberius", najbolja rediteljka Ramata-Toualaye Sy za film "Banel & Adama", te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna za ulogu u filmu "Dormitory".

Nagrađeni filmovi su ispred svojih zemalja kandidovani za Oscar.

Ovogodišnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Mads Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi. Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oscara, američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa 6 kontinenata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo